Táborská Pintovka 2016: Statečné a morální lidi jako Hus potřebujeme i dnes

7. 7. 2016

TÁBOR – Rok se s rokem sešel a táborský lesopark  Pintovka byl ve středu 6. července 2016 při příležitosti 601. výročí upálení mistra Jana Huse opět místem setkání jihočeských komunistů i všech příznivců levice. Včetně levicových klubů žen. Počasí přálo, a tak se v krásné přírodě sešly opět stovky  místních i z nejrůznějších koutů jižních Čech.  V dopolední odborné části připravil OV KSČM Tábor besedu s historiky na téma Husova díla a odkazu. Beseda byla i příležitostí ke vzpomínce na zesnulého Miloslava Ransdorfa, který se po teoretické stránce významu Husova učení věnoval a v posledních letech nikdy na Pintovce nechyběl.

Hlavní odpolední program pak uvedl místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš myšlenkou o vztahu Husova hledání pravdy k dnešku. „Hus jako člověk, vědec i katolický kněz bývá interpretován různě. Takže bez zbytečného patosu a nánosů mytologie - žijeme již v 21. století, svět je jiný, ale statečné a morální lidi jako byl mistr Jan potřebujeme i dnes,“ vyjádřil své přesvědčení Dolejš..

Aktualizací Husova odkazu k dnešku se zabývali také místopředseda ÚV KSČM  Josef Skála a předseda JčKV KSČM Petr Braný. Upozornili na současné společenské – ekonomické i politické – problémy objasnili východiska politiky KSČM, jak je řešit. Petr Braný se pak věnoval i nastávajícím Krajským volbám a představil cíle, se kterými do nich jihočeští komunisté jdou.

Poté se představil kandidát do senátu za obvod č. 13 (Táborsko a východní část Písecka) předseda OV KSČM Ladislav Šedivý. Ten objasnil své priority jak v celostátní politice, tak v tom, co chce udělat pro svůj volební obvod. Příležitost dostali i další kandidáti v krajských volbách nejen z Táborska.

Také letošní Pintovka se již tradičně stala fórem setkání komunistů a výměny zkušeností ze stranické práce i problémů, které je v jednotlivých regionech pálí. Ale byla samozřejmě příležitostí k zábavě a tradičnímu dobrému občerstvení včetně pečeného prasete. Zábava se protáhla až do večerních hodin a účastníci akce si ji nenechali zkazit ani jakýmsi človíčkem, který se průběh snažil narušit primitivními antikomunistickými projevy.

Takže za rok opět na shledanou.

Fotogalerie

Autor: 
text+foto: vítr
Zdroj: 
Vlastní