Koronavir a obětavost zdravotníků

14. 12. 2020

Prožíváme nelehké období, v němž hraje negativní hlavní roli COVID-19. Zastavení šíření této nákazy se podřídilo vše: od uzavírání škol, obchodů, služeb, restaurací, až po zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních službách. Málokdo z nás si může být jistý tím, že touto infekcí neonemocní.

Koronavirem se podle České lékařské komory (ČLK) nakazilo od začátku epidemie v Česku přes 35 tisíc zdravotníků, celkem onemocnělo přes 520 tisíc lidí. Bylo mezi nimi 16 tisíc sester a 5700 lékařů. Komora proto žádá, aby byli všichni zdravotníci, nejen vybrané skupiny, očkovaní přednostně, až bude vakcína dostupná. Podle prezidenta ČLK Milana Kubka by stejně jako na jaře měli dostat mimořádné odměny všichni zdravotníci, nikoliv jenom pečující přímo o pacienty s COVID-19 v nemocnicích. Komora to napsala v otevřeném dopisu ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO). Její prezident Milan Kubek ho vyzval k jednání.

Podle dat Českého statistického úřadu je v České republice 50 tisíc lékařů a přes 117 tisíc zdravotníků bez lékařského vzdělání. »Zdravotníci se tak stali nejpostiženější profesní skupinou. Teprve za námi na druhém místě je 17 tisíc nakažených učitelů, kteří neměli možnost účinně se před nákazou od svých žáků a studentů chránit,« uvedl Kubek. Podle něj 26 zdravotníků nakažených COVID-19 zemřelo, z nich bylo 12 lékařů. »Většinou se jedná o ambulantní lékaře, kteří jsou v průměru starší než jejich kolegové v nemocnicích, a navíc se nemohou při práci tak dokonale chránit ochrannými prostředky,«dodal prezident ČLK. Podle Kubka musí být očkovaní všichni zdravotníci spolu s občany, kteří jsou COVID-19 ze zdravotních důvodů ohroženější, nebo bezprostředně po nich. Komora doporučuje očkovat také zaměstnance sociálních služeb a učitele.

Rád bych uvedl, že si nesmírně vážím těch, kteří proti nemoci COVID–19 bojují v tzv. první linii. Hluboce si vážím především lékařů, sestřiček a veškerého zdravotnického personálu i těch, kteří pracují v sociálních službách. Nesmíme zapomínat ani na studenty pátých a šestých ročníků lékařských fakult, kteří se neohrožené pustili do první linie pomoci. Naši úctu si taktéž zaslouží nespočet prodavaček a prodavačů v supermarketech, pracovníci na železnici i v jiných dopravních odvětvích. Bez těchto všech bychom současný nouzový stav nezvládli.

Znovu se však musím vrátit k první jarní vlně nemoci. Tehdy mnozí ze zdravotníků byli vhozeni do pandemie bez zajištěných ochranných prostředků. Nejinak tomu bylo i v obchodech či v dopravě. Stát tehdy naprosto selhal. V té době nás sice vláda ujišťovala, že roušek a respirátorů je dost. Nicméně bez obětavého šití roušek ze strany mnoha lidí bychom se s pandemií tak snadno nevypořádali.

Nutno dodat, že naše chronicky podfinancované a personálně zdevastované zdravotnictví koná i v době druhé koronavirové krize práci na hranici svých možností. Važme si proto práce všech těch, kteří životy lidí zachraňují s nasazením vlastního života. Na rozdíl od některých mravokárců, kteří se stáhli do bezpečného ústranní, odkud kážou hluboká moudra.

Radek NEJEZCHLEB, předseda OV KSČM Jindřichův Hradec
Vlastní autora; vložil: milfi