BEZ OBALU s Kateřinou Konečnou – 10/2023

7. 3. 2023

Vážení čtenáři, už máme za sebou 10. týden tohoto roku a já zjišťuji, že každý týden vláda zachází dál a dál.

Tento týden například ukázala vztyčený prostředníček seniorům, invalidům a zdravotně postiženým i sirotkům. Těch všech se totiž týkala a týká valorizace důchodů. Celkem skoro 3 miliony občanů. Vláda P. Fialy má enormní zájem na tom, aby kvůli inflační doložce nezaplatila důchodcům náhodou k důchodu něco navíc. Lépe řečeno, díru v rozpočtu, kterou si ODS sama způsobila tím, že snížila zdanění a nechce řešit nízké a nerovné zdanění OSVČ, se snaží zalepit na úkor těch nejslabších, kteří se mohou nejhůř bránit. Koneckonců do voleb daleko, že?

Víte, co je zajímavé? Že podobnou inflační doložku, jako obsahuje zákon o důchodovém pojištění, obsahuje i zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi a náboženskými společnostmi. Tedy zjednodušeně zákon o tzv. „církevních restitucích“. Stát tak bude muset tento rok (stejně jako ten minulý) pokrýt církvím a náboženským společnostem celou inflaci. Tedy tzv. finanční náhrada v rámci restitucí bude církvím navýšena o celou inflaci. Všimli jste si, že by to někdo z vlády řešil? Proč vláda nenavrhla místo zákona omezujícího inflační doložko důchodového pojištění, zákon o omezení inflační doložky v rámci církevních restitucí? Že by tam měl někdo, třeba některý koaliční partner, nějaký zájem?

Vyplacená finanční náhrada církvím a náboženským společnostem za rok 2022 činila 2,3 miliardy Kč. Jenom za minulý rok si tak církve na inflaci navíc přišly o cca 71 milionů Kč čistého. Mimochodem ony tzv. církevní restituce se přece nedaní, znovu děkujeme Ústavnímu soudu! Vtip je však v tom, že se v roce 2022 ještě nepřipočítávala inflace z minulého roku, tedy hrozivých 15,1 % – ale inflace z roku 2020, kdy byla pouhých 3,2 %. Přepočet vychází vždy z dat dva roky starých. Ta pravá jízda tak nastane v příštím a následujících 2 letech, kdy se začne připočítávat inflace z let 2021, 2022 (15,1 %) a 2023 (která byla v lednu celých 19 %). Jenom v roce 2024 si tak církve přijdou navíc k celkové částce finanční náhrady na – a teď se podržte – cca 7 mld Kč navíc. To je mimochodem 1/3 všeho co jim náš stát vyplatil na „finančních náhradách“ (21,1 miliard Kč) za prvních deset let trvání tzv, církevních restitucí na „finanční náhradě“. Slušné perpetum mobile na peníze ne?

Je skvělé, že vláda vezme důchodcům doplatek k důchodu a církvím vyplatí vše i s inflací. A navíc je nechá ještě kšeftovat s kulturními památkami! Dokonce i takovými jako je Jindřišská věž v Praze. Je zajímavé, že peníze na důchody by vládě chyběly, ale miliardy církvím nebo desítky miliard na zbrojení rozpočet nezatěžují. Jsme v tom přece všichni spolu! Doufám, že až v druhé řadě vláda sáhne na zbytek příspěvku na dopravu studentům, aby ušetřila pár stovek miliónů v rozpočtu, tak si i studenti uvědomí, koho volili.

A ještě jedna poznámka k boji za valorizaci důchodů. Skvěle to shrnul na webu Časopisu Argument ve svém komentáři s názvem „Obrana důchodců opozicí? Záporná nula“ Matěj Stropnický. Asi všichni z Vás jsme viděli monumentální divadlo kdy opozice stojí u pultíku a brání Babišovo právo hovořit. Potud by vše bylo v pořádku, kdyby ovšem opoziční poslanec ANO2011 Patrik Nacher nedal návrh na pevné zařazení hlasování o reálném snižování důchodů, což pětidemolice přivítala. Komedie ale nekončí – hlasovali pro to samozřejmě i poslanci SPD. A aby to absurdní drama dostalo ještě tu správnou tečku, tak Tomio Okamura pak krok Nachera zkritizoval, ač s ním sám souhlasil a aktivně pro něj hlasoval. Jak uzavírá svůj text zmiňovaný Matěj Stropnický: „Vynikající PR špatné reálné politické práce. Je to záporná nula: vláda prosadila svou, opozice se ukázala jako reálně nekompetentní…k nekompetentní vládě nám pak přibyla nekompetentní opozice.“

Jděme raději k dalšímu tématu. Když jsem byla naposled v Partii, tak se zástupci vládní pětikoalice – zejména pirátka paní Richterová – podivovali nad tím, když jsem jim řekla, že ministerstva obsadili různými kamarádíčky. Ministerstva slouží jako odkladiště neúspěšných kandidátů ve volbách a spolustraníků, kterým je třeba najít teplé místečko. S vládou Petra Fialy tohle platí dvojnásob. Pojďme se podívat, jakým způsobem rozděluje pětikoalice lukrativní posty náměstků a poradců na ministerstvech.

Začněme Vítem Rakušanem, který si na vnitro jakožto náměstka vzal bývalého poslance Pirátů Lukáše Kolaříka, kterého voliči v roce 2021 už v Poslanecké sněmovně nechtěli. Že by solidarita za to, jak STAN s Piráty ve sněmovních volbách vyběhl? Mezi dvanácti - ano, slyšíte správně - dvanácti poradci Rakušana pak najdete dalšího bývalého poslance Jiřího Koubka z TOP09, nebo neúspěšného pirátského kandidáta Daniela Galuszku. Mimochodem, ani s dvanácti poradci není Rakušan na vnitro v tomto ohledu rekordmanem – ministr školství Balaš potřebuje přímých poradců hned šestnáct. I se šestnácti poradci ale nabrala reforma základního školství plánovaná původně na září 2024 půlroční zpoždění a její implementace ve stanoveném termínu dle odborníků již není reálná. Možná by to chtělo se méně radit a více pracovat, pane ministře!

Samostatnou kapitolou je Ministerstvo práce a sociálních věcí, kam si Marian Jurečka vzal jako náměstkyni svou spolustranici, první místopředsedkyni lidovců, Šárku Jelínkovou, která po šesti letech v Senátu v roce 2022 neobhájila mandát, když ani nepostoupila do druhého kola senátních voleb. Jan Lipavský si zase na Zamini jakožto náměstka zvolil neúspěšného kandidáta ODS do Senátu 2018 a do Europarlamentu v roce 2019, Jiřího Kozáka.

Neúspěšnými politiky se to jen hemží také na Ministerstvu pro místní rozvoj, kde Ivanu Bartošovi dělají náměstky bývalý pirátský poslanec Černohorský či bývalý místopředseda STANu Radim Sršeň. Na pozici poradce pak najdete např. lidovce Leo Steinera, který neúspěšně kandidoval do Sněmovny v letech 2002, 2006, 2010 i 2013 a v roce 2014 si střihl hned dvoje neúspěšné volby do Evropského parlamentu i do Senátu. Zkrátka se tak dlouho zkoušel někam dostat, až se pro něj našlo místo na ministerstvu díky vládě Fialovy pětidemolice. Stejně jako pro místopředsedu a bývalého pirátského poslance Jiránka, který ve volbách 2021 neuspěl z pozice lídra v Královehradeckém kraji. V roli poradce nadále působí i další bývalý pirátský poslanec Profant, který ještě donedávna působil v roli náměstka. Hladových pirátských krků zkrátka po posledních sněmovních volbách zůstalo až příliš.

Na Ministerstvu průmyslu a obchodu pod Jozefem Síkelou v pozici náměstka působí i další neúspěšný lídr kandidátky Pirátostanu z Karlovarského kraje, Petr Třešňák, Síkelovi pak dále radí například prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, který zastává názor, že věková hranice pro odchod do důchodu by se mohla zvyšovat ještě více, než na 68 let.

Třetí neúspěšný pirátský lídr, tentokrát Radek Holomčík z Jihomoravského kraje, si také našel teplé místečko, a to na pozici náměstka ministra zemědělství Nekuly. Tomu mimo jiné radí další kontroverzní figura z ODS, Nekulův předchůdce z dob Nečasovy vlády, Petr Bendl, který se jakožto hejtman Středočeského kraje v roce 2007 podepsal pod kontroverzní privatizaci deseti nemocnic, které dle pozdějších odhadů prodal v součtu tři čtvrtě miliardy pod cenou. Zjevně ideální průprava na post poradce. Mimochodem, Bendl zvládá Nekulovi své cenné rady v oblasti živočišné výroby předávat během výkonu mandátu poslance, asi aby toho neměl málo.

Na Ministerstvu zdravotnictví zase dochází k této bizarní situaci. O exministru Blatném tvrdil před dvěma lety Vlastimil Válek, že nechápe, co dělá na ministerstvu, nyní ale najdete Blatného na seznamu jeho poradců. Zajímavé náhody…

Ministru spravedlnosti Blažkovi pak náměstkuje Radomír Daňhel vlastnící mezi svými 37 nemovitostmi i hotelový komplex na Kanárských ostrovech, který si podle serveru Kverulant měl pořídit z úplatků, a neúspěšný kandidát ODS z posledních sněmovních voleb Antonín Stanislav. Jak by se asi na resortu vedeném Pavlem Blažkem dalo čekat, zajímavá jména najdeme i mezi poradci. Například takový Jaroslav Bureš v roce 2020 rezignoval na post předsedy Vrchního soudu v Praze poté, co vyšlo najevo, že své doby přijal od předsedy fotbalové asociace Pelty lukrativní zájezd na Evropský šampionát 2016 pro sebe a svého syna v celkové hodnotě 123 tisíc. Je opravdu skvělé, že se spravedlností radí Pavlu Blažkovi lidé tohoto ražení.

Ministr Kupka pak jako vhodného náměstka našel odborníka na vše, bývalého poslance US-DEU Vrbíka, který po volbách v roce 2006 působil jako ředitel Kabinetu ministra financí, od roku 2007 jako ředitel Kanceláře náměstka ministra vnitra, po vstupu do ODS pak od roku 2010 jako ředitel úřadu Ministerstva životního prostředí, následně se stal v roce 2012 vedoucím poradců předsedy vlády Nečase a nyní je z něj expert i na dopravu. Zkrátka resort jako resort, hlavně se přisát na veřejné finance. Závěrem našeho putování po ministerstvech se pojďme podívat na to, co se děje na Ministerstvu životního prostředí, které fakticky vede v brněnské korupční kauze namočený Petr Hladík z KDU-ČSL. Ten – ačkoliv ještě oficiálně v čele resortu nestojí – poté, co jej odmítl jmenovat prezident Zeman, již v nové funkci začíná rozjíždět styl vedení, díky kterému se stal nechvalně proslulým v Brně. Dosavadní ministr Jurečka totiž v listopadu na pozici vedoucího tiskového oddělení dosadil bývalého vedoucího Hladíkova sekretariátu v Brně, Martina Polívku. Následně mu pak byla funkce změněna na ředitele odboru komunikace, aby mohl za stejnou práci pobírat tabulkově asi o dvacet tisíc vyšší plat, ačkoliv taková funkce na ministerstvu do té doby neexistovala a charakter Polívkovy práce zůstal stejný. To, že ředitel odboru musí mít magisterské vzdělání, které Polívka nemá, už je pak v té záplavě špíny zjevně jen drobný detail.

Kromě rozdělování postů stranickým kolegům je asociální vláda pětidemolice mistrem také ve lhaní, manipulacích a ohýbání skutečnosti pro svou vlastní prezentaci. Opravdu úsměvného faux-pas se minulý týden dopustila poslankyně za ODS, Eva Decroix. Ta pro obhajobu neobhajitelného – tedy snížení valorizace důchodů, kterým vláda každému seniorovi ukradne tisíc korun – použila stranickou grafiku s údajným panem Václavem P. z Vysočiny. Podle něj se prý důchodci nemají špatně a v jeho okolí většina penzistů se snížením souhlasí. Zní to podezřele? Máte pravdu – jak by řekl moderátor kdysi populárního televizního pořadu s hororově laděnými historkami – tento příběh je fikce. Důchodce Václav P. se totiž v minulosti objevil na různých propagačních materiálech například v Německu, USA či v Brazílii. ODS zřejmě nenašla nikoho skutečného, kdo by chtěl být s absurdním textem napsaným marketingovými experty spojován.

A není divu. Realita českých důchodců je totiž úplně jiná, než se domnívá paní Decroix. Již loni v srpnu, kdy ceny potravin byly mnohem nižší než nyní, byly chudobou ohroženy dvě třetiny seniorů, kteří zůstali sami. Nyní je situace ještě daleko horší. Místo vymýšlení příběhů o tom, jak se důchodci vlastně mají skvěle, bych poslancům ODS doporučila jít mezi lidi, poslechnout si, jak se tu lidem skutečně žije.

A závěrem bloku informací z ČR ještě jedna zpráva, o které bych si ještě před několika lety myslela, že musí být ze silvestrovské rubriky, i když ani tam bych ji nepovažovala za příliš humornou. Ředitel knihovny Václava Havla Žantovský přišel s geniálním nápadem, jak získat prostředky do státního rozpočtu. Zrušením svátku prvního máje. V době, kdy vyspělý svět testuje čtyřdenní pracovní týden, elita v Česku navrhuje, aby Češi pracovali ještě více než doposud. Komu by to vyhovovalo? Samozřejmě především nadnárodním korporacím, které by z pracovního dne navíc registrovaly další extra zisky ke stávajícím stovkám miliard. Jsem zvědavá, s čím přijde česká intelektuální elita příště. Budou to pracovní soboty?

Ještě se pojďme podívat do Velké Británie, kde aktuálně probíhá – stejně jako například ve Francii – celá řada stávek a demonstrací. Britskému premiérovi Sunakovi se před několika dny s velkou pravděpodobností podařilo zachránit sebe i svou vládu před obrovskou krizí. Mraky nad Británií však zcela nerozehnal. Zemi zmítají největší masové stávky za posledních 35 let. Stávkují železničáři, zdravotní sestry (ty poprvé za 100 let), učitelé, hasiči, pohraniční stráž vládní právníci i další. Mezinárodní měnový fond ve svém posledním průzkumu označil Británii, jako jediný stát z G7, který zaznamenal pokles ekonomiky. Lidé v supermarketech často procházejí kolem prázdných regálů. Chybí především zelenina. Vládní mluvčí se vymlouvala na špatné počasí ve Španělsku, ale odborníci se shodují, že jde o jeden z dopadů Brexitu. Britové z EU vystoupili 1.února 2020. Tenkrát pro odchod z Unie hlasovalo 51,9 % Britů. Většinou obyvatel chudších regionů v severní Anglii. Nyní podle průzkumů vnímá většina Britů toto rozhodnutí za chybu, která je zodpovědná za narůstající ekonomické problémy.

Srdečně zdraví - Kateřina Konečná

Odkaz na aktuální video naleznete zde: https://www.youtube.com/watch?v=J4LCyPqeAts

Vystoupení na demonstraci proti vládě ve Vsetíně 3.3.2023: https://www.youtube.com/watch?v=jglkJaMTt5M

Přikládám vystoupení místopředsedkyně KSČM M. Pěnčíkové na demonstraci proti snížení valorizace důchodů 28.2.2023 před Poslaneckou sněmovnou: https://www.youtube.com/watch?v=gJyevGtlf0Y

Sestřih vystoupení v Partii na CNN Prima News (proti O. Richterové za piráty, M. Výbornému za KDU-ČSL a R. Králíčkovi z ANO2011): https://www.youtube.com/watch?v=F5vpu9h44Tk

Komentář k demonstraci 11. března (Česko proti bídě): https://www.youtube.com/watch?v=S3S1zZrmM

Video: 
Autor: 
Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně ÚV KSČM a poslankyně Evropského parlamentu
Zdroj: 
e-mail; vložil: milfi