Bez obalu s Kateřinou Konečnou 25/2023

20. 6. 2023

Vláda se před ničím nezastaví, teď obírá i zdravotně postižené

Jsem ráda, že se opět potkáváme u dalších řádek mého seriálu Bez obalu – letos už po pětadvacáté. Pokud si jej raději poslechnete a nechcete, aby Vám nějaký díl unikl, dejte odběr na mém YouTube kanálu, případně si zapněte sledování na mé facebookové stránce.

V uplynulém týdnu Fialova asociální vláda ve své neschopnosti řešit zoufalou situaci státního rozpočtu znovu nalezla nové dno. Že ministr Stanjura obecně místo jakékoliv snahy o větší participaci bohatých na snižování schodku útočí na skupiny, které nejsou schopny se bránit, to už bohužel není nic nového. Nyní už se Stanjura ale neštítí útočit na tu vůbec nejzranitelnější skupinu obyvatel – na zdravotně postižené. Ministr financí totiž smetl ze stolu novelu zákona, jež měla zaručit pravidelnou valorizaci příspěvku na péči. Drtivá většina lidí s těžkým postižením má přitom již dnes velký problém s příspěvky vyjít, a to i v případech, kdy dosáhnou na státem stanovený maximální příspěvek. Vláda se tak nově rozhodla hodit kvůli své neschopnosti přes palubu také lidi odkázané na lůžko či nevidomé. Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, skandální chování vlády nechápe.

Na předražené stíhačky peníze jsou, na potřebné ne

Podle něj jsou už teď příspěvky nízké. Doplním k tomu snad jen to, že zatímco postižení lidé, kteří mnohdy potřebují až čtyřiadvacetihodinovou péči, si díky stávajícím příspěvkům mohou zpravidla dovolit pouze čtyři hodiny péče denně, rozpočet ministerstva obrany příští rok vzroste až o 48 miliard! Návrh Národní rady osob se zdravotním postižením by přitom státní rozpočet zatížil v uvozovkách pouhými 3,7 miliardami ročně. Stíhačky jsou však bohužel pro vládu lukrativnějším byznysem než zajištění důstojného života těch nejzranitelnějších z nás.

Hází to na covid a válku

Jedná se tak o další zcela zoufalý krok v hospodaření Fialovy vlády. Ta se neustále vymlouvá na celosvětovou krizi způsobenou covidem a konfliktem na Ukrajině. Proti těmto výmluvám ale hovoří i čím dál více dat, která ukazují, že za bídný stav naší ekonomiky nemůže okolní dění, ale absence efektivních opatření a plánování ze strany vlády. Podívejme se společně na graf, který srovnává HDP evropských zemí v roce 2019 a nyní. Zatímco ostatní země střední a východní Evropy – Rakousko, Slovensko či Polsko, které je na tom ze všech zemí vůbec nejlépe – si v hrubém domácím produktu v porovnání s rokem 2019 polepšily, Česká republika je v záporných číslech. Je až k nevíře, jaká data se nám poté premiér Fiala snaží prezentovat jako úspěch svého kabinetu. Připomeňme si například rok starý tweet, ve kterém se Petr Fiala chlubí tím, že za vlády jeho kabinetu výrazně vzrostl počet domácností, ve kterých lidé pobírají sociální dávky. Tahle slova lze snadno přeložit tak, že vláda považuje za úspěch, když se čím dál více domácností dostává do situace, kdy je schopná fungovat jen díky příspěvkům státu. Bohužel, pozitivní trend nelze pozorovat ani v krátkodobém měřítku, když se hrubý domácí produkt podle dat Českého statistického úřadu v 1. čtvrtletí 2023 meziročně snížil o 0,4 %. Šlo o první meziroční pokles od začátku roku 2021. Meziročně se propadala spotřeba domácností i kapitálové výdaje. Zatím nic tak nenasvědčuje tomu, že by se naše země v HDP pod Fialovou vládou přiblížila okolním zemím – naopak. Kupní síla a tím i životní úroveň Čechů nadále klesá a viditelné stále nejsou ani náznaky strategie, která by tento trend měla zvrátit.

Pod kontrolu umělé inteligence?

Nemile překvapená jsem minulý týden byla také z hlasování českých poslanců v Evropském parlamentu při hlasování o zakázaných postupech v oblasti umělé inteligence. S mou kolegyní Cornelií Ernst jsme společně podaly pozměňovací návrh mezi tyto zakázané postupy zařadit "systémy umělé inteligence, které jsou nebo mohou být používány ke zjišťování přítomnosti osoby na pracovištích, ve vzdělávacím prostředí a při ostraze hranic, včetně virtuální/online verze těchto prostor, na základě biometrických údajů těchto osob;". Riziko využívání umělé inteligence je při jejím rychlém a enormním rozmachu jedním z nejdiskutovanějších témat současnosti, před kterým varují dokonce i největší osobnosti z oblasti vývoje technologií. Elon Musk se zrovna v minulém týdnu znovu nechal slyšet, že nekontrolovaný vývoj umělé inteligence bez regulací může pro lidstvo vést ke katastrofickému konci.

I proto považuji dosavadní omezení využívání umělé inteligence za nutnost, dokud nebudou v rámci odborné debaty dostatečně zvážena všechna možná rizika. Nerozumím tedy tomu, proč většina českých europoslanců hlasovala proti našemu pozměňovacímu návrhu, který měl sloužit především k co největší ochraně identity zaměstnanců. Mrzí mě, že ani v Evropském parlamentu se čeští europoslanci při hlasování o klíčových tématech současnosti nedokážou přenést přes stranickou příslušnost namísto toho, aby posuzovali reálnou prospěšnost pozměňovacích návrhů a chránili občany vlastní země v otázce civilizačních rizik. Šmírování na pracovišti tak dostalo zelenou od europoslanců ODS, TOP09, STAN, KDU-ČSL, ale také ANO a sociální demokracie.

V uplynulých dnech došlo k významnému setkání ministra zahraničí USA Antonyho Blinkena v Čínské lidové republice. Podle amerických vládních úředníků jsou bilaterální vztahy mezi USA a Čínou nyní v nejhorším stavu od roku 1979, kdy USA navázaly diplomatické vztahy s Čínskou lidovou republikou. Ministr zahraničí USA Antony Blinken proto nedávno jednal o zlepšení vzájemných vztahů. Čínská strana rázně vyzvala USA, aby se přestaly vměšovat do čínských záležitostí. Američtí představitelé ostře napadají Čínu v OSN a v dalších mezinárodních organizacích, prosazují významné protičínské obchodní sankce a v jihovýchodní Asii organizují protičínské aliance.  

Čínu by měli brát vážně

Čína reaguje na americký tlak upevňováním vztahů s Evropou, a zvláště s Afrikou, Latinskou Amerikou a Středním Východem. Prezident Si si nedávno v Pekingu dobře rozuměl s řadou evropských politiků – zvláště s francouzským prezidentem Emanuelem Macronem – a současně navázal dobré vztahy i s některými americkými spojenci, například se Saúdskou Arábií. Zpravodajské služby obou států si jsou rovněž vědomy vzájemných aktivit na území Latinské Ameriky, kde místní politici poukazují na americkou vojenskou přítomnost i na špionážní lety pod záminkou misí proti narkotickým gangům. Čína navýšila svůj obchod s Latinskou Amerikou z 12 miliard USD v roce 2000 na současných 315 miliard USD a čínské státní banky půjčily regionu více než 136 miliard USD. 

Američtí senátoři i kongresmani z obou politických stran kritizují Blinkenovu snahu o lepší vztahy s Čínou a poukazují na fakt, že Čína je dnes největším oponentem amerického vlivu na světě a že je třeba čínskému vlivu nekompromisně čelit. Stoupenci Antony Blinkena a jeho vstřícnějšího postoje k Číně mají obavu, že by jeho případný úspěch v nemusel přežít další kolo sankcí, které na Čínu chtějí uvalit Bidenovi jestřábi. Ti se rovněž snaží zvýšit tlak na Evropu, aby k Číně zaujala kritičtější postoj, k němuž se hlásí okolí kancléře Scholze. Na to reagovala Čína a v těchto dnech přijíždí do Německa čínský premiér na jeho první zahraniční cestu od jeho jmenování. Řada německých ministrů si uvědomuje, jak je Čína pro ně ekonomicky významná. Nyní je Čína třetím největším kupcem evropského zboží. A Evropa včetně Německa potřebuje čínské suroviny především pro svá elektrická vozidla. Právě závislost na čínském obchodu zabrání Evropě podpořit americké zastánce »tvrdé linie«. To se pravděpodobně nebude týkat České republiky, která v americkém duchu kombinuje protičínskou rétoriku až s téměř podlézavým postojem k Taiwanu. Korunu tomu nasadil Petr Kolář, hlavní zahraniční poradce prezidenta, který v rozhovoru pro Právo přiznal, že »Uznáváme politiku jedné Číny, ale neříkáme, které Číny. Jak si to interpretujeme, to je naše věc«. Jak bude tento postoj interpretovat Čína je však nabíledni. A tak opět zřejmě Česká republika bude hrát roli užitečných idiotů… 

Reakce na slova prezidenta P. Pavla: https://www.youtube.com/watch?v=m0lF68gBsuU

Ukázka, jak naše občany obírají zahraniční společnosti: https://www.youtube.com/watch?v=6K4yx_s8Upk

Aktuální rozhovor pro Parlamentní listy: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-Banany-Ne-Cibule-brambory-mouka-Pravda-o-jidle-Konecna-jasne-738172

KSČM úspěšně sbírá podpisy pod petici proti přítomnosti cizích vojsk a vojenských základen v naší zemi. Podařilo se pokořit hranici 10 tis. podpisů pod tuto petici tak, aby mohla být tato otázka otevřena na půdě Poslanecké sněmovny.

  • Veřejné slyšení je plánováno na 20. června od 15:30 hod. v Poslanecké sněmovně (Malostranské nám. 7/14, Praha 1, zasedací místnost 48/Konírna). Kdo můžete, tak určitě dorazte (nutný je doklad totožnosti)! – videopozvánka zde: https://www.youtube.com/watch?v=bjg5A8smCZI

Mějte se krásně!

Video: 
Autor: 
Kateřina Konečná, europoslankyně a předsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
Vlastní