BEZ OBALU s Kateřinou Konečnou - 34/2023

22. 8. 2023

Nerudná Nerudová. Doplatí občané opět na solární barony?

Hrozí konec svobodného bádání?

V dnešním díle Bez obalu začneme hned zostra. Po nedělní Partii na CNN Prima News se ozvala paní Danuše Nerudová, která napsala takový krásný tweet. »Původně jsem nechtěla ani reagovat. Nakonec mám pro soudružku Konečnou jednu radu. Kupte si loďák a lístek směr východ. Protože po sněmovně bolševici skončí i v Evropském parlamentu. Definitivně tak za sebou zavřou dveře. Konečně!«

Tolik slova kandidátky, která údajně zdůrazňovala hodnotovou politiku. Posílat někoho na východ je příkladem demokratické diskuze, která zatím paní Nerudové moc nešla. Ráda bych »mladé a pohledné« - což je prý jediná její nevýhoda - paní Nerudové vzkázala, že já se do politického důchodu nechystám.

Paní Danuše v politice dokázala pouze hrát na všechny strany – vrabci na střeše si špitají, že před STANem zvažovala TOP09 a teď pozor – ještě před tím dokonce sociální demokracii. Její PR tým dokázal z bezobsažných frází a vyprázdněné kampaně vytvořit auru sociálně citlivé profesorky – sice se skandálem nevídaných rozměrů – ale pořád profesorky, která zmátla nejen část mladých voličů, ale dokonce i Josefa Středulu, který bůhví proč odstoupil v její prospěch.

Dnes zase bude sloužit jako fíkový list STANu, aby zakryla nejen personální vyprázdněnost, napojení na mafiány v rámci Dozimetru, ale také aby se za jejími zády schoval usvědčený lhář Jan Farský, který si chtěl za peníze daňových poplatníků jako poslanec udělat roční studijní volno v Americe. Pro všechny na levici je případ paní Nerudové, která dokonce vládě pomáhala s asociálním balíčkem, velké ponaučení. Věřím, že hloupé kampaně typu »už nikdy fronty na banány«, už jsou překryty krutou realitou nedostatku léků, předraženého bydlení, energií i potravin. Já předsudečnou nenávistí na rozdíl od paní Nerudové netrpím. Přeji Vám, paní Nerudová, méně mesiášského komplexu a hodně štěstí v kampani, v níž Vás vítám.

A ještě jedna poznámka k průběhu Partie, kde jsem řekla, že vláda, resp. Ministerstvo průmyslu a obchodu, do vládního balíčku »přispělo« tzv. úsporou 20 mld. Kč, které chtělo sebrat jako podporu solárním baronům. Myšlenka je to sama o sobě správná, jenže přemrštěné dotace ze solárního boomu 2009-2010 se tu řeší už 10 let a zatím to vždy narazilo na arbitráže. MPO údajně tvrdilo, že má analýzu, že solárním baronům peníze může sebrat. Ale – světe div se – analýza nakonec není. Výsledkem zrušení tak může být, že se peníze vyberou od spotřebitelů elektrické energie. Čili jinými slovy zrušení dotace se přenese na lidi. Krásný výsledek práce pana Síkely a vlády Petra Fialy!

Hledají místa pro trafikanty

Posuňme se ale dále! Chystá se vláda zpolitizovat vědecké instituce a dosadit na ně svoje trafikanty? Za skandální a nepřijatelný označili odboráři postup vlády ve věci schvalování novely o veřejných a výzkumných institucích. Odborový svaz pracovníků vědy a výzkumu spolu s Vysokoškolským odborovým svazem, Českomoravským odborovým svazem pracovníků školství a dalšími kritizují vládu za to, že se má novela bez předchozího prodiskutování stát součástí úsporného vládního balíčku. Petici odborářů podepsalo přes tisíc výzkumníků a dalších expertů. Novela, která by znamenala rušení či slučování vědeckých pracovišť, se podle autorů petice dostala do vládního balíčku jako přílepek, který na ozdravení veřejných financí nebude mít vliv. Vláda se tak podle odborářů, ostatně jako v minulosti už několikrát, snaží obejít řádný legislativní proces včetně připomínkování.

V petici odboráři označují postup vlády jako »akt mocenské zvůle, popření právního státu a nečestné jednání«. Ministryně pro vědu a výzkum, Helena Langšádlová z TOP09, se brání tím, že diskuze o úpravě právní normy se u vědeckých a výzkumných institucí vedou již od roku 2017. Pak se ale nabízí otázka, proč ze své pozice nebyla schopna s vědeckými institucemi zamýšlené změny komunikovat. Přes tisíc podpisů vědců pod peticí hovoří myslím dost jasně. A co konkrétně vlastně odborářům na zamýšlené novele vadí? Změny by podle nich vedly k omezení autonomie ústavů Akademie věd i dalších výzkumných institucí a k posílení zřizovatelů. V praxi by tak dle odborářů mohlo jít o politizaci vědeckých institucí či ovlivňování výzkumu, nakolik by po novele mohly vedoucí pozice ve výzkumných institucích sloužit jako politické trafiky. Už alespoň rozumím tomu, co ministryně Langšádlová myslí tím, že novela odpovídá programovému prohlášení vlády. Mít co největší kontrolu nad doposud fungujícími autonomními institucemi a co nejvíc volných trafik k obsazení je totiž vedle snižování životní úrovně obyvatel od začátku hlavním programem této asociální vlády.

Právě nad konsolidačním balíčkem se v minulém týdnu znovu pozastavil bývalý předseda úřednické vlády Jiří Rusnok. Ten k plánovaným úsporným opatřením prohlásil v pořadu K věci na CNN Prima News následující: »Je tam ta podivná operace s DPH, kterou makroekonomicky příliš nechápu. Jejím výsledkem bude, že rozpočet vybere méně peněz a ceny se nesníží, a mírně se zvýší ceny u některých produktů, u kterých dojde k navýšení DPH.«

Párty lobbistů

Okomentovat musím také hlavní mediální kauzu minulého týdne, kterou bylo bez pochyby pětihodinové bouřkové setkání ministra spravedlnosti Blažka s lobbistou Nejedlým. Nakolik obsah projednávaných témat nikdo nezná, pozastavím se spíš nad okolnostmi tohoto náhodného setkání a postojem, jaký k němu zaujal premiér Fiala. Právě kritika Nejedlého a dalších z prostředí prezidenta Zemana bylo spolu s tématem antibabiš jedním z nosných témat bývalé opozice. Už proto je tedy s podivem, že na pozici ministra spravedlnosti sedí člověk s tak blízkou vazbou na někoho, na jehož kritice ODS celé minulé volební období sbírala politické body. To je první věc.

Další je Blažkův postoj k celé věci, přičemž mám na mysli hlavně absurdní výmluvy o tom, jak restauraci nebylo možné pět hodin opustit a chudák pan ministr tam se zlým Nejedlým musel vydržet až do zavíračky, i když v té době už v Praze několik hodin nepršelo. Bez povšimnutí by však rozhodně neměly zůstat ani další okolnosti schůzky, které s odstupem teprve vyplouvají na povrch. Pozvání na Nejedlého rodinnou sešlost totiž potvrdil také bývalý člen ODS, podnikatel a vlivný pražský lobbista Tomáš Hrdlička, který nechvalně proslul např. za zvláštních okolností vysoutěženými veřejnými zakázkami na Praze 10, dále významná postava plzeňské ODS Roman Jurečko, kterého loni označili Piráti za kmotra, nebo podnikatel Radoslav Baran, který je na Slovensku známý především díky svému podnikání v oblasti eurofondů a napojení na politiky. V takové společnosti fakt chcete jako ministr spravedlnosti být. Tak jen doufejme, že v Praze zase dlouho pršet nebude, protože kdo ví, s kým by Blažek mohl v restauraci uvíznout příště. Vůbec nejděsivější je ale na celé věci asi to, s kým se pak Blažek schází, když zrovna neprší.

Palestina jako vosí hnízdo

Nyní se opět posuňme. Před časem jsem tu zmínila čínský úspěch při obnovení diplomatických vztahů mezi Iránem a Saudskou Arábií. Od té doby se vztahy v regionu značně zkomplikovaly. Nedávno v jordánském Ammánu odevzdal své pověřovací listin nový saúdský velvyslanec v Palestině Al-Sudairi. Ten by měl být současně i saúdským generálním konzulem v Jeruzalémě, což ovšem Izrael odmítl, neboť vnímá Jeruzalém jako své hlavní město. To nakonec potvrdily USA v roce 2017 za prezidentství Donalda Trumpa, což ovšem OSN odmítlo a i nadále počítá s tím, že se Jeruzalém (tedy jeho východní část) jednou stane hlavním městem Palestiny.

Izrael se současně snaží normalizovat vztahy se Saúdskou Arábií, což by nejen zvýšilo jeho bezpečnost, ale udělalo by to z něj ekonomickou velmoc celého regionu. Saúdové si ovšem kladou podmínky, které jsou pro izraelského premiéra Netanjahua prakticky nestravitelné. Saúdové totiž chtějí, aby Izrael slíbil, že v čase ukončí okupaci Palestiny a umožní vznik nezávislého palestinského státu. Pokud by Netanhaju něco takového odsouhlasil, tak by nutně padla jeho současná vláda. USA by to uvítaly a navrhují, že by Netanhaju sestavil novou vládu s pomocí centristických politiků. Šance, že se USA podaří izraelského premiéra přesvědčit, jsou však mizivé. Netanhaju byl vždy proti dvoustátnímu řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Je také krajně nepravděpodobné, že by Netanhaju situaci vyřešil vyhlášením nových voleb v době, kdy jsou ulice Izraele přeplněné demonstranty, kteří protestují proti novým zákonům, které omezí pravomoci soudů, čímž se premiér také vyhne téměř jistému odsouzení za korupci. Saúdové si přejí zlepšit vztahy s USA (a získat od nich nejmodernější zbraně), ale ne za cenu rozkolu s Čínou, s níž mají nejen rozsáhlé obchodní vztahy, ale pošilhávají v poslední době i po čínských vojenských technologiích. Nepřejí si ani útlum nových vztahů s Iránem.

Za této situace hrozí izraelskému premiérovi ještě větší izolace. Evropská unie považuje izraelské osady za ilegální a podporuje dvoustátní řešení konfliktu. Jistou výjimkou je Česká republika, kterou Netanhaju vnímá jako největšího izraelského spojence v Evropě. Není proto překvapivé, že nyní naplánoval návštěvu Prahy. Ministr zahraničí Jan Lipavský byl sice až do svého nástupu do Černína hlasitým stoupence palestinského sebeurčení, ale pak ihned otočil a nyní se s premiérem Fialou staví za izolovaného Netanhajua. Bude zajímavé sledovat, zda zvýšený izraelský vojenský dovoz vykompenzuje české vládě zvýšenou izolaci v Evropské unii, za níž české vládě nepoděkují dokonce ani Spojené státy.

Děkuji vám, že jste dočetli až sem, a přeji vám krásný zbytek prázdninových dnů!

Kateřina Konečná

Odkaz na aktuální video naleznete zde: https://www.youtube.com/watch?v=4RwX1dMz7U8

Sestřih z nedělní Partie na CNN Prima News: https://www.youtube.com/watch?v=zRTOZjsOW1U

Video: 
Autor: 
Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně ÚV KSČM a poslankyně Evropského parlamentu
Zdroj: 
e-mail