BEZ OBALU s Kateřinou Konečnou - 51/2023

19. 12. 2023

Kolik vakcín na covid-19 bylo vyhozeno? Dopis Stanjurovi.

Evropské země střízliví z podpory Ukrajiny

Moc vás všechny zdravím u letos posledního vydání klasického BOčka. Bez obalu samozřejmě bude pokračovat i v roce 2024 a už 9. ledna se opět můžete těšit každé úterý na nový díl. Ale zpět ještě k letošnímu roku.

Dostala by Fialova vláda na vysvědčení aspoň jednu 4?

Premiér Fiala přišel po ceně Nutelly s dalším zjištěním »převratným« pro náš národ. Po dvou letech vlády pětikoalice si pan premiér všiml, že u nás přetrvává blbá nálada, ke které, dle něj, není důvod. Namísto toho, aby jeho kabinet za dva roky udělal cokoliv s inflací, cenami energií, cenou bydlení, nebo chudobou, tedy objektivními ukazateli, v nichž si Česká republika pod Fialovým vedením vede ze srovnatelných zemí nejhůře, rozhodl se Fiala občanům vysvětlit, že se všichni sociologové, statistici i novináři pletou a postěžoval si, na co si to vlastně ti lidi u nás stěžují. Text na Fialově Facebooku se zjevně zrodil v hlavě jeho poradce Františka Crhy. Ačkoliv je drtivá většina mainstreamových médií v Česku vládě nakloněná, Fialův expert Crha dal přesto najevo svou nespokojenost s tím, jak média o situaci v Česku referují. Bodejť by taky spokojený byl – ono slyšet pravdu o šéfově kabinetu musí v tomto případě asi dost bolet, což chápu.

Provládní média ještě více provládní?

Vláda ztrácí voliče, její popularita je na minimu, volby jsou skoro za rohem, a tak se zoufalý tým Fialových poradců snaží zatlačit alespoň na média, aby volební výsledek za půl roku nebyl pro ODS a celé SPOLU úplným fiaskem. To je očividně strategie vládních stran pro nadcházející půlrok, kdy po dvou letech vládnutí, které mimochodem uběhly právě minulý týden, po nich zůstává zatím daleko víc škody než užitku. Vytvořit tlak na média, aby voličům vysvětlila, že se vlastně tak špatně nemáme... Jo a taky prezentovat, jak občanům zjednodušují život tím, když místo dvou techničáků, které stejně většina lidí vozí v autě, nyní stačí jeden. Že nejsou v lékárnách základní léky a polovina Čechů neušetří ani dva tisíce měsíčně, to asi nevadí. Markéta Pekarová Adamová má radost, jak lidem usnadnila život jedním techničákem. Další majstrštyk, dokazující absolutní odtržení od reality snad všech, kteří s touto vládou mají cokoliv společného. Protože ať premiérovi a jeho poradcům v palácích přijde společenská nálada jakákoliv a ať si Pekarová Adamová myslí sebevíc, jak občanům zjednodušuje život, realita je taková, že po dvou letech vládnutí podle posledního průzkumu společnosti Kantar nepovažuje politickou situaci v České republice z reprezentativního vzorku 1200 dotázaných za velmi dobrou ani jedno procento, takže téměř nikdo. Tohle je pololetní vysvědčení vlády Petra Fialy.

215 milionů vakcín proti covidu v kanálu!

Podle nejnovější analýzy vlivného Bruselského deníku Politico, bylo nejméně 215 milionů dávek vakcín proti COVID-19 vyhozeno do koše a daňoví poplatníci za ně zaplatili odhadem čtyři miliardy eur. V přepočtu na koruny tedy zhruba na 100 miliard. Podle některých analytiků je navíc toto číslo ještě značně podhodnocené. Ptáte se, jak je na tom Česká republika? To bych také ráda, věděla, koneckonců jsem se na to pana ministra také několikrát ptala. Vždy mlžil. A v mlžení dále pokračuje. Snad jste nebyli tak naivní, že byste byť na vteřinu věřili, že by pan Válek nějaká čísla českého plýtvání snad komukoliv poskytl. Politico upozornilo na to, že muselo vycházet pouze z dat poskytnutých 19 členskými zeměmi EU. Vlády zbylých osmi členů EU včetně České republiky, se prý zdráhaly poskytnout informace o rozsahu svého plýtvání. Potvrdily se tak mé největší obavy ze špatně napsaných a vyjednaných tajných smluv o hromadných nákupech vakcín s farmaceutickými společnostmi, které několik let kritizuji a rozkrývám. A teď si představte, co by se s takovými penězi dalo dělat, kdybychom je nevylili do kanálu? Vzpomínáte ještě jak se před čtvrt rokem celá republika dojatě skládala na 150 mil. za experimentální léčbu Martínka se vzácným onemocněním? Tak takových těžce nemocných dětí bychom za tu částku mohli vyléčit desítky. Kdo mě déle sleduje, ví, že léta volám po hromadných nákupech superdrahých léků na vzácná onemocnění na celounijní úrovni. Neustále slyším drzé komentáře, že na to nejsou peníze. Na nákup dělostřeleckých granátů, munice na Ukrajinu či lití vakcín do kanálu peníze jsou, ale na léčbu vzácných onemocnění ne. Vzpomeňte si na to u příštích voleb, kdy tomu společně budeme moct říct STAČILO!

»Vítězíme« s nedostatkem bydlení

Ještě se vrátím k již zmíněným cenám bydlení. V nich totiž Praha dosáhla minulý týden na negativní primát v dalším žebříčku, tentokrát sestaveným serverem Politico. Byl sestaven na základě faktu, že člověk pobírá průměrný plat v zemi, kde kupuje byt. Odhlédněme nyní od toho, že dvě třetiny lidí u nás na průměrnou mzdu nedosáhnou. Politico do žebříčku porovnávalo nákup velikostně stejných bytů o rozloze pětasedmdesát metrů čtverečních. Zároveň je zde zahrnut i předpoklad, že člověk neutratí ani korunu a veškeré vydělané peníze investuje do koupi bytu. Ze všech patnácti evropských měst nejdéle člověk odkládá peníze na koupi vlastního bytu v Praze. Člověk, který pobírá průměrný plat v Česku, na byt šetří 25,3 roku, což je např. o více než dva roky déle než v Paříži, nebo o více než pět let ve srovnání s Varšavou. Nechtěla by Markéta Pekarová Adamová místo techničáku usnadnit život mladým lidem v České republice raději tím, že by měli alespoň nějakou vidinu vlastního bydlení? To by možná skutečně pomohlo blbou náladu u nás zlepšit.

Ve zbrojení neleníme

Ani v předvánočním čase není pohled do zahraničí nijak povzbudivý. Celkem na světě probíhá asi 500 regionálních konfliktů na územích, kde žije asi 195 miliónů lidí. Největšímu zabíjení lidí jsme ale svědky na Ukrajině a v Gaze. Konflikt na Ukrajině

se stal nejintenzívnějším ozbrojeným konfliktem posledních desetiletí od íránsko-irácké války. Pokud jde o počet obětí, tak v »Přehledu ozbrojených konfliktů» Mezinárodního institutu pro strategická studia (IISS) v posledních letech první místa držel Afghánistán, ale nyní se bezpodmínečným lídrem stala Ukrajina, kde je odhad počtu mrtvých na ruské straně 70-75 000 a ztráty na ukrajinské straně jsou dle tohoto institutu srovnatelné. Podle OSN se Ukrajina stala loni největším příjemcem humanitární pomoci na světě – její podíl činil 10 %. Kyjev si však stěžuje na postupném snižování západní pomoci. V americkém Kongresu republikáni zablokovali pomoc Kyjevu, a pokud se příští rok vrátí Donald Trump do Bílého domu, tak se Kyjev na pomoc od USA již nebude moci spolehnout. Ani Evropa se nijak nesnaží díru v rozpočtu vyplnit. Německo slíbilo, že do roku 2024 utratí na obranu 100 miliard EUR, ale zatím utratilo jen 1,5 miliardy EUR. Podobně britské ministerstvo obrany přiznalo, že naplánované výdaje převyšují současný rozpočet o 16,9 miliardy liber. Jen ČR bohužel své výdaje na zbrojení Ukrajiny nijak nesnížila.

Izrael zabíjí i pracovníky OSN

V Gaze se počet mrtvých za pouhé dva měsíce bombardování zvýšil na 20 000, z čehož 70 % je žen a dětí. V Gaze umírají lidé buď kulkami, bombami nebo hladem. Pomoc se jim snaží i pracovníci Americké agentury pro rozvojovou pomoc (USAID), kteří ji často financují prostřednictvím OSN. USAID je velmi aktivní i na Ukrajině. Ale v Gaze v poslední době zahynula i řada jejich humanitárních pracovníků. Washington Post nyní zveřejnil příběh Hani Jnena, který zahynul spolu se svou manželkou, dvěma malými dcerami, tchánem i tchyní. Těsně před smrtí Jnena poslal jeho poslední vzkaz kolegům na Západním břehu: »Mé dcery jsou vyděšené, snažím se je uklidnit, ale toto bombardování je hrůzné«. Jnena patřil ke stovkám humanitárních pracovníků zabitých izraelskými bombami. To vyprovokovalo americké vedení agentury pro rozvojovou pomoc k výzvě prezidentu Bidenovi, aby donutil Izrael omezit krveprolití civilistů. 135 pracovníků OSN bylo zabito v Gaze od 7. října, což je podle šéfky USAID Samanthy Power nejvyšší počet mrtvých v historii OSN.

Izraelská armády rovněž přiznala, že pětina ze stovky zabitých izraelských vojáků byla zastřelena vlastními vojáky. Omylem byla zastřelena i tři izraelská rukojmí. Šlo o tři devatenáctileté vojáky, kteří svlečeni do půl těla, mávali bílými vlajkami, ale armáda je přesto vnímala jako hrozbu a zastřelila je. Americká zpravodajská služba oznámila, že Izrael používá bomby, které nelze nasměrovat, ale které svým rozptylem zabíjejí vysoký počet civilistů.

Je třeba připomenout, že v nedávném hlasování ve Valném shromáždění OSN hlasovalo 153 států pro okamžité příměří, 23 států se zdrželo a jen 8 státečků se přidalo k Izraeli a USA a hlasovalo proti. Z nich největším státem byla Česká republika, která se tak tím dostala do největší mezinárodní izolace od svého vzniku.

Mimochodem v této souvislosti jsem odeslala ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi oficiální dotaz, kolik vláda ze státního rozpočtu již vydala na Ukrajinu, kolik hodlá vydat v roce 2024 a také – jak trefně upozornil známý blogger Vidlák, jehož stránku doporučuji sledovat – jaké jsme za Ukrajinu převzali závazky. O tom, co se mi dostane z ministerstva za odpověď – a zda vůbec – vás budu samozřejmě po Novém roce informovat.

Kde se můžeme potkat

V příštím roce budou rovněž pokračovat besedy se mnou i vzácnými a zajímavými hosty po celé republice. Chtěla bych vám i touto cestou moc poděkovat za více než 100 setkání, debat a seminářů v rámci celé naší země. Bylo vás mnoho, kdo jste neváhali vyrazit i z obrovské dálky. Velmi si toho vážím. Kdo chcete, už si můžete zapsat debaty:

- Ve středu 10. ledna – Litoměřice, Hotel Koliba (Českolipská 2100) od 17 hod.

- Ve čtvrtek 11. ledna – Chrudim, Spolkový dům (Palackého třída 490) od 16 hod.

- V pondělí 5. února – Klatovy, restaurace Pod Hůrkou (označovaná také jako restaurace Bidlo, Nádražní 179) od 16 hod.

Na úplný závěr bych vám chtěla popřát co nejkrásnější Vánoce v kruhu těch, které máte nejraději a v celém roce 2024 pevné zdraví, spoustu štěstí a také odhodlání, abychom společně řekli nejen Fialovi STAČILO!

Kateřina Konečná

Odkaz na aktuální video naleznete zde: https://www.youtube.com/watch?v=bMUJqy8Im7I

Sestřih debaty europoslanců na CNN Prima News: https://www.youtube.com/watch?v=zamN9BdSX9w

Vývoj kauzy prezidentova lobbingu ve prospěch Lichtenštejnů: https://www.youtube.com/watch?v=zGMi8tG7-Yk

Krátký rozhovor pro ČRo o vstupu Ukrajiny do EU: https://www.youtube.com/watch?v=ArpG-ZPDxEY

Rozhovor pro podcast „Chuť moci“: https://www.youtube.com/watch?v=B11dRFFNNTM

Video: 
Autor: 
Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně ÚV KSČM a poslankyně Evropského parlamentu
Zdroj: 
e-mail