Bez obalu s Kateřinou Konečnou 6/2023

7. 2. 2023

Moc mě těší, že jste si opět zapnuli můj pořad. Pojďme se tedy na události uplynulého týdne podívat – a jak jinak než Bez obalu.

Ačkoliv se generál Pavel před volbami snažil od nálepky „vládní kandidát“ všemi možnými prostředky distancovat, povolební realita již nyní ukazuje, jak trefné toto označení vlastně bylo. Interview ČT24 prvního února navštívil Pavlův ekonomický poradce David Marek a jeho slova rozhodně nenaznačovala, že by nově zvolený prezident mohl působit jakožto protiváha vůči asociální pravicové vládě. Naopak. Zdá se, že generál Pavel je vlastně s prací vlády spokojen. Za sebe musím říct, že když slyším slova jako „správný partner vlády“ či „rozumí ekonomice stejně jako vláda, takže shoda bude vysoká“, což ve zmiňovaném pořadu zaznělo, tak mě až mrazí. Namísto toho, abychom na Hradě měli někoho, kdo vládu konečně přinutí řešit kritickou situaci milionu lidí žijících v chudobě, hanebně nízké mzdy a jejich nejvyšší reálný pokles, nejrychlejší zdražování bydlení v EU, jsme se vlastně dočkali prezidenta, který vládě zjevně půjde na ruku. Moc by mě také zajímalo, s čím přesně z vládního konání, nebo spíš nekonání, se cítí být generál Pavel v názorové shodě. Souzní snad s tím, že Česko má ze zemí EU největší ekonomické potíže a spolu se Španělskem je jednou ze dvou zemí, které se ještě nepodařilo dostat na předkrizovou úroveň z roku 2019? Nevadí mu, že více než polovina českých exportérů zvažuje kvůli cenám energií propouštění, jelikož v Německu je strop na cenu energií výrazně níže a čeští výrobci těm německým zkrátka nemohou konkurovat? Nevadí mu ani to, že od února novou vyhláškou zdraží školní obědy o pětinu, kvůli čemuž zůstane podle odhadů nově bez oběda až 40 tisíc dětí, jelikož si jejich rodiče nebudou zkrátka schopní další zdražení dovolit?

Naději příliš nebudí ani Pavlův kladný postoj k návrhům NERVu. Jen připomínám, že mezi návrhy NERVu patří zvýšení věkové hranice pro odchod do důchodu, snížení růstu důchodů, zdražení jízdného pro seniory a studenty, rušení podpory stavebního spoření, zavádění školného na vysokých školách či zvyšování daně z nemovitosti. Pokud tedy s těmito návrhy prezident souhlasí, zdá se, že kromě asociální vlády budeme mít od března nově také asociálního prezidenta, který místo toho, aby se zajímal o skutečné problémy lidí, bude raději sázet na PR a z našich daní si bude skrze nový úřad „hradního influencera“ budovat vlastní image mezi mladší generací. Ostatně jeho zřízení už v médiích připustil. Já bych si moc přála, aby prezident mohl komunikovat i nějaká pozitivní opatření, která lidem skutečně pomohou. Namísto toho ani ne týden po volbách vlastně slyšíme od prezidentova poradce zrezignované „prezident může vládě pomáhat komunikovat špatné zprávy“. Jako by celá exekutiva boj s inflací a energetickou krizí vlastně již předem vzdala a prezident by měl vládě sloužit jako nějaký hromosvod. Jako figurka, jejíž neznalost ekonomických otázek se vlastně vládě dokonale hodí. Takže vlastně tak, jak jsme čekali již před volbami.

Petr Pavel v uplynulém týdnu rovněž prohlásil, že Ukrajina měla dostat všechny zbraně s výjimkou těch jaderných. Nový prezident v sobě tak nezapřel válkychtivého vojáka, neboť tak vyhraněnou politiku nezastává ani jeho bývalý chlebodárce – tedy NATO – ba dokonce ani Spojené státy. A ti se už společně napáchali zla. Přitom 30. listopadu v rozhovoru s Danielem Takáčem na ČT24 připustil, že Ukrajina by mohla upustit od nároků na část území, kde probíhá konflikt (celé vyjádření P. Pavla najdete na sociálních sítích K. Konečné, pozn. red.).

Mrzí mne, že se z veřejného prostoru vytratila různá témata, která kvůli krizím a volebnímu šílenství v médiích zůstávala upozaděna. Jedním z takových témat je rozhodně dvojí kvalita zboží. Jistě si všichni vzpomeneme na dlouhý boj, který jsme za KSČM v Evropě vedli za zakázání dvojí kvality zboží. Boj, který díky intenzivnímu lobování korporací a odporu některých členských států nebyl vůbec jednoduchý a bohužel skončil kompromisem, na nějž přistoupila eurokomisařka za ANO2011 Věra Jourová. V dubnu 2018 byla sice po několika letech sporů přijata změna směrnice o nekalých obchodních praktikách, ta ale dvojí kvalitu zboží nezakázala. Směrnice v současné podobě zakazuje dvojí kvalitu pouze v případech, kdy má dané zboží podstatně odlišné složení nebo znaky a kdy tyto rozdíly nejsou odůvodněny takzvanými „oprávněnými a objektivními faktory“.  Ohromná mezera ve směrnici je zcela zřejmá a někteří výrobci tak mají možnost směrnici obcházet, nadále nám prodávat zboží nižší kvality, za nižší výrobní náklady, a zdůvodňovat to nehorázným argumentem, že Češi nižší kvalitu vlastně preferují. Snaha dvojí kvalitu úplně zakázat v roce 2018 neuspěla. Teď, v roce 2023, se ale možnost zakázat dvojí kvalitu zboží znovu vrací. Evropská komise totiž přišla s novým návrhem úpravy směrnice o nekalých obchodních praktikách. Využila jsem tedy této možnosti a v parlamentním výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů jsem s několika kolegy navrhla dvojí kvalitu potravin zcela zakázat, jako klamavou obchodní praktiku. Což mi nikdo nevymluví, že skutečně je. Nemůžeme ale čekat, že boj za rovnoprávnost evropských spotřebitelů bude o cokoliv snazší, než byl v předchozích letech. Můžeme očekávat extrémní tlak ze strany korporátních lobbistů na odmítnutí zákazu dvojí kvality zboží. Já ale tento boj za přístup ke kvalitním potravinám a dalším výrobkům rozhodně vzdát nehodlám jako před 5 lety hnutí ANO – respektive zástupci, které ANO 2011 do Bruselu vyslalo.

Rozdílný metr v Česku a Německu navíc rozhodně není pouze otázkou kvality potravin, nebo cen, za které se dá kvůli cenám energií v obou zemích vyrábět zboží. Standardem je nyní také to, že za stejnou práci u stejné firmy dostanou naši sousedé díky odlišným podmínkám daleko lépe zaplaceno. A smutné je to především proto, že Němcům platí lépe i české firmy, které expandují na tamní trh. Zatímco v České republice internetový obchod Rohlík nabírá na rozvoz živnostníky a šetří tím stamiliony ročně na odvodech i daních, v Německu jim nabízí klasický plný zaměstnanecký úvazek se základním platem 2000 eur, stálou pracovní dobou, žádné služby o nedělích a svátcích a k tomu příplatky a benefity. Podobnou personální politiku má firma také v Rakousku a v Maďarsku. Tento způsob zaměstnávání kurýrům v okolních zemích zaručuje sociální jistoty, mohou si vzít dovolenou a v případě nemoci či úrazu je o ně postaráno, v Česku jim za výkon stejné profese hrozí statisícová pokuta v případě, že úřady označí jejich práci za švarcsystém. A ministr asociálních věcí Jurečka jen bezmocně rozhazuje rukama, zatímco státu unikají na daních a pojistném stovky milionů korun.

A zatímco ministr Leopard, pardon Válek, je nadšený, že ve výbavě naší armády bude tank Leopard, já nejsem nadšená ze dvou věcí. První je všeobecně známá. V ČR chybí léky pro děti, ale nejen pro ně. Situaci, která je za posledních třicet let bezprecedentní, jsem popsala v jednom z předchozích dílů Bez obalu. Nyní se ale ministerstvo pod vedením právě Válka navrhlo, že umožní přístup k citlivým datům pacientů i soukromým firmám a společnostem. Je naprosto děsivé, že by měli mít ke zdravotním údajům dokonce i vybrané úřady. Kde jsou Piráti s ochranou dat a osobních údajů? Opravdu už zobou z rukou nadnárodních korporací, aniž by se nad tím pozastavili, jak to dokázal jejich předseda Ivan Bartoš, když natočil zdravici Facebooku? Piráti mi začínají v českém prostředí připomínat Stranu zelených, když se v roce 2006 s šesti poslanci dostala do Poslanecké sněmovny. Také odvrhli všechny své ideály a sloužili pravici. Možná si ještě vzpomenete na pana Bursíka či Kateřinu Jacques. Budu proto pečlivě sledovat, jak budou jednotlivé strany o novele hlasovat, která by byla obrovským zásahem do soukromí pacientů – soukromí nás všech.

Vláda již také bezostyšně mluví o tzv. důchodové reformě. V jejím pojetí je to spíše deforma, na kterou opět doplatí občané. A dokonce si vypomáhá takovou malou, nebo možná velkou, lží. A vlastně ne jednou. První je, že nebudou žádné důchody. Víte, proč je to lež? Protože český důchodový systém je průběžný. To znamená, že každý, kdo pracuje, do něj v jednom měsíci odvede určitou částku, která je na konci měsíce vždy vyplacena důchodcům. Takže to, že žádné důchody nebudou je tedy lež. To by nebyli ani pracující. Druhá lež je, že je nutné důchodovou reformu udělat kvůli tzv. Husákovým dětem. Je pravda, že to jsou silné ročníky, ale pak zase vidíme ročníky velmi slabé, takže v průměru by si s tím průběžný systém při úpravě parametrů samozřejmě zvládl poradit. Ve skutečnosti je za tím totiž jiná věc – vládní představitelé se bojí velkých hráčů, jímž by mohli z jejich naprosto hanebných zisků ukrojit, a proto raději sahají na peníze občanů. Ale o důchodové reformě se budeme ještě bavit, a to ve videu i textu, který pro Vás připravuji. Takže česká vláda hodlá nechat české pracující s jejich třetinovými výdělky oproti západním a jižním sousedům, pracovat nejdéle z celé EU. Protože diskutovaný věk 68 let je na úplné špici. V tuto chvíli probíhají obrovské demonstrace milionů lidí ve Francii, kde se má věk odchodu do důchodu posunout na 64 let. Což je pořád o 4 roky méně než to, co navrhuje pětikoaliční demolice v ČR.

Od začátku února probíhají největší masové stávky za posledních 35 let také v Británii. Na těch několika málo záběrech v našich médiích vidíme stávkující zdravotní sestry, řidiče sanitních ambulancí, učitele, vysokoškolské profesory, státní úředníky, hasiče, zaměstnance železnice, řidiče autobusů, instruktory v autoškolách, zaměstnance bezpečnostních služeb a pasové kontroly na letištích, dokonce i právníky pracující pro ministerstva. V případě zdravotních sester jde o první takovou stávku za 106 let! Stávkující žádají vyšší platy a mzdy, aby tak snížili negativní dopad vysoké inflace. Největší odborová konfederace (TUC) se snaží jednotlivé stávky koordinovat se svou celostátní kampaní za „právo na stávku“, což je protest proti nové vládní protistávkové legislativě. Nově schválený zákon umožňuje zaměstnavatelům vydat „oficiální varování“ konkrétním stávkujícím, že musí okamžitě nastoupit do práce. Pokud neuposlechnou, mohou přijít o práci. Což mimochodem podle mnohých odborníků odporuje dokonce i mezinárodnímu právu. Jen doufejme, že s něčím podobným nepřijde i vláda P. Fialy. Vždyť milovnice svetrů a předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová-Adamová se už dříve vyslovila pro to, aby lidé mohli být vyhazováni z práce bez udání důvodu.

Jinak – pokud budete mít cestu do Zlína – ve středu 8. února od 16 hodin budu mít besedu v budově OV KSČM Zlín na ulici Amálie Randýskové. Tak přijďte!

Rozbor toho, jak se USA rozhodly eskalovat konflikt na Ukrajině: https://www.youtube.com/watch?v=29aVxIWweOs

Pod tímto odkazem najdete mé vyjádření ohledně přijetí EURa pro Deník Vektor: https://www.denikvektor.cz/ekonomika/europoslankyne-konecna-k-euru-s-aktualni-vysi-inflace-na-plneni-maastrichtskych-kriterii-nemuze-cr-ani-pomyslet-2094.html

Připojuji i rozhovor pro Parlamentní listy: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Pripitky-tykacky-s-lidmi-Sefka-KSCM-sledovala-novinare-ve-volebnim-stabu-Pavla-Ma-jasno-728050

Video: 
Autor: 
Kateřina Konečná, europoslankyně a předsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
KSČM; vložil:milfi