Konečná: Levice se musí spojit jako Spolu. KSČM se zvedá do dobré kondice, budete překvapení

27. 9. 2023

Levicová a vlastenecká scéna v Česku by měla uzavřít podobné spojenectví, jaké vytvořily vládní politické strany, když zformovaly koalici Spolu. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekla předsedkyně KSČM Kateřina Konečná s tím, že aktuálně již probíhají intenzivní jednání s dalšími subjekty. O spolupráci nejen pro nadcházející volby do Europarlamentu přitom diskutuje například s expremiérem Jiřím Paroubkem. Podle Konečné je evidentní, že spojení více stran má svůj efekt a je tou správnou cestou, jak nenechat propadnout hlasy milionu voličů.

Propadlé hlasy v posledních volbách do Poslanecké sněmovny jsou podle Konečné jasnou ukázkou toho, jak už by se levice neměla nikdy chovat a jakým způsobem by se k tomu politici neměli stavět. „Věřte mi, že těch milion hlasů nejsou pouze hlasy KSČM, případně sociálních demokratů. Je tam spousta nespokojených voličů, které bychom chtěli oslovit,“ sdělila europoslankyně a dodala, že jde například o ty, kteří v září protestovali na Václavském náměstí v Praze nebo o lidi, jež „odkopla“ bývalá ČSSD.

Následně přiblížila, že nemá jít pouze o projekt do nadcházejících eurovoleb. „Chceme mířit i na senátní volby, které jsou na podzim příštího roku, a pak samozřejmě na volby do Sněmovny. Pokud chceme, aby tahle vláda skončila, tak se musíme spojit a vytvořit sílu, která jí ve vládnutí zabrání,“ prohlásila Konečná.

Konečná sice vnímá i aktuální průzkumy veřejného mínění, podle kterých by se nyní komunisté do Sněmovny nedostali, ale zároveň upozorňuje, že strana stále funguje a přichází do ní řada mladých lidí, lékařů nebo učitelů. „Těm, kteří očekávali, že po minulých volbách skončíme, bych ráda vzkázala, že existujeme, a musím říct, že se zvedáme do docela dobré kondice. Určitě se budete velmi divit,“ pronesla předsedkyně KSČM.

Za prioritu strany označila mírovou politiku, která bude sociálně citlivá. „Za poslední dva roky zde došlo k rozvratu ve školství, zdravotnictví a sociální oblasti. Trpí každý v této zemi,“ podotkla.

Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná v pořadu K věci na CNN Prima NEWS hodnotila také české vyjednávání ohledně emisní normy Euro 7 nebo možné využití evropských peněz v tuzemsku. Na celý pořad se můžete podívat v úvodním videu tohoto článku.

CNN PRIMA News