KSČM odsuzuje snahu o eskalaci konfliktu na Ukrajině

22. 11. 2022

Komunistická strana Čech a Moravy se znepokojením sleduje vývoj události na hranici Ukrajiny a Polska, kde došlo v obci Przewodów v Lublinském vojvodství k výbuchu, který nepřežili dva lidé.

Přesto, že nebylo jednoznačně potvrzeno, že šlo skutečně o explozi Ruskem odpálených raket, část českých médií (například Novinky CZ) zveřejnila tuto informaci palcovými titulky jako útok Ruska na polské území.

Za zcela nepřípustnou považuje KSČM následnou reakci ministryně obrany Černochové, která komentovala událost, aniž by počkala na jednoznačné důkazy, slovy: „Ruské kroky nesmí zůstat bez odezvy.“

Komunisté to považují za snahu o vyvolání eskalace a přímé vojenské zapojení NATO do konfliktu. KSČM již od zahájení vojenské operace Ruské federace na území Ukrajiny, jako principiálně protiválečná strana, opakovaně zdůrazňuje svůj trvalý požadavek na mírové řešení situace na Ukrajině a požaduje ukončení všech vojenských operací, které jsou v rozporu s mezinárodním právem.

Vedení KSČM

Mediální úsek ÚV KSČM; vložil: milfi