Ostuda jménem Černochová

10. 4. 2023

Myslím, že kdyby přišlo na věc a kdejaký maďarský uzenář se dovtípil, že já, co stojím ve frontě, jsem z České republiky, klobásu by mně neprodal. Hnal by mě svinským krokem, tou klobásou snad jedině hroziv.

Tohle jsem se dočetla na prestižním maďarském serveru hungarytoday.hu:

Česká ministryně obrany: Jaderná válka? Není problém.

České ministryni obrany se podařilo ještě více zvýšit již tak vysokou pravděpodobnost možné eskalace války na Ukrajině. Podle ní se čeští občané nemají čeho bát, ani kdyby byly na bojišti použity jaderné zbraně.

V reakci na zprávu o záměru Kremlu umístit jaderné zbraně na území sousedního Běloruska se Jana Černochová během rozhovoru v České televizi minulý týden snažila české občany uklidnit ohledně perspektivy jaderné eskalace. Avšak místo toho, aby se snažila takové teorie odmítnout, případně informovala o snahách o deeskalaci situace s cílem zabránit podobným tragédiím, šokovala české diváky tím, že místo toho bagatelizovala dopady jaderné konfrontace.

Česká ministryně obrany uvedla, že důsledky použití taktických jaderných zbraní na Ukrajině by pro Českou republiku nepředstavovaly žádné riziko. Pokud by k něčemu takovému došlo, občané České republiky by nebyli nijak ohroženi, řekla.

Její uvolněný postoj je v příkrém rozporu s hodnocením polského vedení, které okamžitě požadovalo tvrdší sankce vůči Bělorusku a uvedlo, že tento krok je součástí agresivního postoje vůči Polsku.

Kromě toho, že OSN rovněž varovala před rizikem jaderné války, které je vyšší než kdykoli po konci studené války, nesdílel optimismus české ministryně ani předseda parlamentní frakce maďarské vládní strany Fidesz Máté Kocsis. V nedělním rozhlasovém rozhovoru varoval, že čím více zemí se zapojí do války na Ukrajině, tím rychleji se blížíme ke světové válce, a zdůraznil, že pokud dojde ke světové válce, bude to válka jaderná.

Máté Kocsis jménem vládních stran prohlásil, že budou bojovat do poslední chvíle, aby si vynutili mír a vyjednávání, ne eskalovat válku, nezvyšovat dodávky zbraní a nezvyšovat počet mrtvých. Kritizoval také ty, kteří podle něj od vypuknutí rusko-ukrajinské války prosazují tzv. proválečnou rétoriku.

Podle politika z největší vládní strany se válečný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou rozšířil a místo toho, aby západní mocnosti využily své moci, vlivu a vojenské převahy k vynucení míru nebo okamžitému příměří, přikrmují válku dodávkami stále výkonnějších zbraní.

Marie Krejčíková
iportal24.cz