Písecký Strom hrdina už svými větvemi na Kamenný most v Písku nezasahuje

25. 9. 2023

PÍSEK - Na Kamenný most v Písku se dnes dopoledne vrátili pracovníci arboristické firmy, aby ošetřili akát, který se pyšní titulem Strom hrdina. Pokračovali tak v započaté práci, už v červenci totiž stromu ořezali pracovníci městských služeb větve naklánějící se nebezpečně na most a nad přilehlou cyklostezkou.

„Strom posuzoval uznávaný dendrolog Marek Žďárský a spolu s dalšími odborníky i pracovníky města se shodl, že pokud má mít tento akát šanci na přežití, musí se zredukovat hlavně dvě boční větve, naklánějící se na most a cyklostezku. Přistoupili jsme tedy v červenci k ořezu s tím, že další pokračování bude v druhé polovině září, či začátkem října. Uskutečnilo se dnes, současně arboristé překontrolovali veškeré vazby stromu a bylo zjištěno, že je tam prasklina a proto se musel strom ještě částečně sesadit na výšku," popsal vedoucí odboru životního prostředí Miloslav Šatra.

V plánu péče je navržený i další postup, který zajistí setrvání akátu na stanovišti a jeho bezpečnost. „Zahrnuje stabilizaci stromu pomocí postupného snižování jeho výšky a náporové plochy koruny. Ta spočívá například v odstranění nevhodného, poškozeného či defektního kmene z vícekmene – jedná se o kmen rostoucí nad Kamenným mostem, který se opírá o kamennou zídku, jíž poškozuje. Zahrnuje také zdravotní řez ve zredukované části korun ostatních tří kmenů a stabilizační řezy," vyjmenovala mluvčí Písku Petra Měšťanová. „Všechny zásahy by měly dopomoci k tomu, aby tady mohl přežívat Strom hrdina další roky. Podpoří se i kořenový systém, který bude pod kontrolou zvlášť," doplnil Miloslav Šatra.