Smlouvy podepsány, není cesty zpět. Zbytek Ukrajiny žádá NATO o zásah

30. 9. 2022

Ruský prezident Vladimir Putin a hlavy Doněcké a Luhanské lidové republiky a Záporožské a Chersonské oblasti podepsali smlouvy o připojení těchto území k Ruské federaci.

Slavnostní ceremoniál se uskutečnil v pátek ve Velkém Jiřském sále Kremelského paláce. Pro slavnostní podpis byly v sále připraveny dva stoly. U jednoho z nich seděli šéfové čtyř regionů, kteří se střídavě podepisovali. U druhého stolu seděl Putin – ten smlouvy schvaloval jménem Ruské federace.

Poté politici vstali a shromáždili se uprostřed místnosti ke společnému podání rukou a fotografování. Účastníci ceremoniálu se následně zvedli ze svých míst a začali tleskat a skandovat »Rusko«. Putin je s úsměvem povzbudil a ke skandování se přidal.V projevu, který předcházel podpisu, Putin prohlásil, že Moskva se anektovaných území nevzdá a bude je hájit všemi dostupnými prostředky.

Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika a rovněž Chersonská oblast a Záporožská oblast dohromady představují zhruba 15 procent rozlohy celé Ukrajiny, ale téměř 50 procent podílu na ukrajinském HDP. Více než dvě třetiny obyvatel těchto oblastí tvoří ruskojazyčné obyvatelstvo.

Kyjev a země NATO hlasování neuznává, považuje je za neplatná. USA zároveň pracují se svými »spojenci« na nových sankcích, které by mohly být uvaleny na Rusko. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes uvedl, že jeho země podává žádost o urychlené přijetí do Severoatlantické aliance.

Smlouvy nyní mají potvrdit obě komory ruského parlamentu, které se chystají učinit tento krok příští týden. Není pochyb, že ratifikace ve Státní dumě a Radě federace bude čistě formální, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Poslední fází procedury je podpis příslušného zákona prezidentem Putinem.

cik
iportal24.cz