Strach zakrývají lží

12. 4. 2023

Vždycky platilo, že pravda vyjde najevo jako olej na vodu. To jen současná vláda si myslí, že jejich lži jim vydrží celé čtyři roky. Opravdovou ránu předvolebním slibům a vládnímu prohlášení dal Z. Stanjura, když navrhl zvýšení sazeb DPH.

Chápu, že má strach se postavit před lidi a do očí jim říct, my jsme vám lhali a daně zvýšíme. Ze strachu tedy nenavrhuje zvýšit přímé daně a bude argumentovat tím, že daně fyzických a právnických osob nezvýšil. To ani udělat nemůže, protože by pravděpodobně musel jednat o daňových pásmech a vyšším ziskům zvýšit procento zdanění, a tak sáhnout na daně nadnárodních korporací, bank a těch nejbohatších lidí.

Omlouvat to bude tím, že by mu to hned vrátili daňovou optimalizací, a tak zvyšuje nepřímé daně, které jsou nejkrutější pro nízkopříjmové skupiny obyvatel, které se ani nemohou bránit, protože si základní životní potřeby prostě pořídit musí, ať už jde o vodné, stočné, elektřinu, potraviny a další nezbytné věci.

A tak bude dál za podpory slouhovských médií tvrdit, že hledá řešení na vyrovnání státního rozpočtu, který nakrmil v příjmech z inflačních peněz předražené energie, plynu, benzinu a nafty a rozházel ve výdajích za věci, které příští příjmy nepřinesou. To, že roztáčí další inflaci, mu asi nedochází, nebo to dělá schválně jako past na vládu příští, ve které nebude.

Ať je to tak nebo tak, je jasné, že jejich postup je přímo nechutný bizár. Hazardu sníží daně a znovu oberou dolních deset milionů, včetně důchodců, kterým už snížili valorizaci. A hanba je zatím nemlátí. Všeho do času.

Vojtěch Filip
iportal24.cz; vložil: milfi