Zrodila se iniciativa Mír a spravedlnost. Občané, přidejte se!

11. 1. 2023

Proti válečnému štvaní, které doslova tryská z řady médií a především od představitelů české vlády a pětikoaličních politiků, se nyní odhodlaně postavila iniciativa Mír a spravedlnost. Jedná se o volné společenství signatářů, jehož aktivity koordinuje organizační výbor. Ten tvoří politik a novinář Matěj Stropnický (předseda), někdejší ministr zahraničí Jan Kavan a vědec profesor Václav Hořejší. Iniciativa usiluje o ukončení války na Ukrajině.

Iniciativa vznikla zkraje nového roku 2023 a klade si za cíl vrátit do české veřejné debaty o válce na Ukrajině požadavek příměří a míru. Zároveň usiluje o sběr podpisů pod text výzvy, která formuluje v deseti bodech východiska iniciativy a pět jejích aktuálních požadavků.

Občané a občanky, kteří jsou vedeni stejným cílem – nutností přivést válčící strany k jednacímu stolu, se mohou elektronicky připojit na adrese https://www.miraspravedlnost.cz/. Iniciativa se také bude průběžně vyjadřovat k novým skutečnostem při vývoji ozbrojeného konfliktu na Ukrajině.

Zbraněmi nelze nic vyřešit

Po deseti měsících války na Ukrajině je zřejmé, že zbraněmi tento konflikt tak jako mnohé jiné vyřešit nejde – právě těmito slovy je výzva uvedena. »Sankce, které Západ a zejména evropské země na Rusko uvalily, nesplňují očekávání, s nimiž byly přijaty. Ruský postup nezastavily, nezmírnily, a dokonce nijak závratně ani nepoškodily ruskou ekonomiku. Ubližují naopak evropským domácnostem a firmám, včetně českých. Evropu a zvlášť Česko drtí inflace, na níž má válka významný podíl. Život nás všech se zdražil, a ačkoliv to není příjemné nikomu, těch u moci, kteří nejvíc volají po válce, se zdražování života dotýká nejméně.«

Signatáři upozorňují, že se roztáčejí kola zbrojení, »a jakmile se roztočí, bude stokrát těžší válku zastavit. Šetříme, abychom mohli válčit. Odkládáme investice, abychom mohli válčit. Zadlužujeme se, abychom mohli válčit. Válka si postupně podmaňuje všechna rozhodnutí západních vlád i té naší«. Právě otevřený válečný střet Západu s Ruskem na území Ukrajiny je tím největším nebezpečím, které dalece přesahuje všechny již existující ekonomické dopady války. Použití jaderných zbraní si jistě nepřeje žádná strana konfliktu, zdůrazňuje výzva. Je však po letech jako hrozba znovu reálné. Proto signatáři odmítají »plán podpory boje do posledního muže«, který označují za fanatický a nepřijatelný.

Vládo ČR, pracuj pro spravedlivý mír!

Signatáři naléhají na vládu ČR, aby začala pracovat nikoli pro válku, ale pro spravedlivý mír. Ten se má postupně stát společným požadavkem všech evropských vlád vůči vládám Spojených států a Ruské federace. Především jejich vůle a rozhodnutí Ukrajiny jsou klíčem k budoucímu jednání o míru. Nic takového se ale nestane bez tlaku veřejnosti, nás, lidí, zdůrazňují signatáři.

Vláda České republiky je vyzývána, aby ukončila slovní podporu válce a šíření nenávisti vůči kterémukoli státu či jeho představiteli, a potlačování názorů, které válku kritizují. Aby podnikla veškeré kroky vedoucí k dosažení urychleného příměří, jehož součástí bude i přerušení dodávek zbraní, a poté k jednání o spravedlivém míru, a to se svými evropskými partnery s cílem získat pro mír i vládu USA. Kabinet ČR je vyzván, aby požadoval po ostatních evropských vládách v Radě EU poctivé a nestranné vyhodnocení dopadu sankcí uvalených na ruskou ekonomiku a zároveň dopadu těchto sankcí na obyvatelstvo a ekonomiky evropských zemí a aby se zdržela podpory uvalování dalších sankcí do doby vyhodnocení efektů sankcí. Vláda je vyzvána, aby se soustředila na zmírňování dopadů války, inflace a drahoty a zajistila skutečnou, účinnou a rychlou pomoc českým obyvatelům a podnikům.

Provosignatáři

​Mezi prvosignatáři jsou například politolog profesor Petr Drulák, publicista Ivan Hoffman, filosof a sociální vědec Marek Hrubec, historik Eduard Chmelár, sociolog profesor Jan Keller, europoslankyně Kateřina KonečnáEva Novotná z OI Ne základnám, předseda sociálnědemokratických seniorů Jan Prokeš, mluvčí Spojenectví práce a solidarity Miroslav Prokeš, bezpečnostní analytik Jan Schneider, zpěvačka Zuzana Stirská, politoložka Veronika Sušová-Salminen, ekonomka docentka Ilona Švihlíková, politolog a indonésista Zdeněk Zbořil a další.

Více na https://www.miraspravedlnost.cz

(mh)