Květen – lásky čas – pro slavonické komunisty jedna akce za druhou.

30. 5. 2017

Měsíc květen začal přípravami na pietní akt – 72. výročí osvobození naší vlasti a ukončení 2. světové války v Evropě. Shromáždění, které jsme připravili ve spolupráci s městem, bylo 8. května v podvečer zahájeno u Památníku 9. května a pomníku Rudé armády položením věnců,  českou, slovenskou a ruskou hymnou a básněmi žáků ZŠ. Následoval věcný a srozumitelný proslov místostarosty (člena KSČM) ing. Karla Pavlů. V jeho projevu mimo jiné zaznělo, že na tyto smutné události nesmíme nikdy zapomenout, i když v dnešní době se „někdo“ snaží dějiny všelijak překroutit.

Další akci, tentokrát pohodově sportovní, jsme připravili ve vlastní režii na 20. května, kdy jsme si vyšlápli na dvanáctikilometrový turistický pochod na Trojmezí Čechy - Morava - Dolní Rakousy. Krásným okolím Slavonic jsme šli již po osmé!! Pochod je stále více oblíben nejen mezi našimi členy, ale i mezi občany Slavonic a okolí. Svědčí o tom stále se zvyšující počet účastníků. Letošního výšlapu se zúčastnilo na 75 občanů. Podrobnější informace o trase spolu s fotografiemi jsou umístěny na stránkách Okresního výboru KSČM Jindřichův Hradec, které se svým perfekcionalismem spravuje s. Miloš Fiala.

A do třetice v květnu – 27. 5. – Den dětí – Cesta pohádkovým lesem. Tuto akci sice pořádá město Slavonice, ale naši členové, jako každoročně, zajišťovali jedno ze stanovišť.   Při vymýšlení scénáře, za které pohádkové bytosti se naši členové změní, padla volba přímo na pekelnou říši. Naše stanoviště se jmenovalo „S čerty nejsou žerty“. A přípravy začaly! Sehnat kostýmy, pro lucifera hlavně jemu důstojné křeslo, kotel, kde se budou vařit neposlušné dušičky, kulisy, které vlastnoručně zhotovil s. Stanislav Prokeš, předseda MěV KSČM Slavonice apod. V neposlední řadě zajistit odměny pro zúčastněné děti a pro všechny pak občerstvení, včetně buřtů na opékání. Vždyť ohně v našem „peklíčku“ bylo dost.  Vše se povedlo a 450 dětí se zhruba patnácti sty rodičů, tet, babiček a dalších příbuzných, bylo nadšeno z čertů a čertic, kterých bylo všude plno.

Naše stanoviště bylo hodnoceno jako jedno z nejlepších a za to patří dík našim členům, kteří se o zdar této akce zasloužili. Některé menší děti uronili i slzičku, ale to již k pohádkám o čertech patří.

A když se tak ohlédnu za sobotní oslavou „Dne dětí“ tak nevím, kdo si to více užil – zda děti nebo my – dospělí účinkující.

Květen plný akcí je u konce, ale my už  plánujeme další – „Heligonky na hasičárně 24. června“ a „Jízdu parním vlakem počátkem srpna zdarma“. Takže Vás všechny zveme do Slavonic!!!!

Alena Novotná, členka MěV KSČM Slavonice

Alena Novotná, členka MěV KSČM Slavonice. Vložil: Milfi