Do voleb se zapojí asi 19 stran a hnutí

19. 6. 2017

Do sněmovních voleb, které čekají Českou republiku letos v říjnu, se zřejmě zapojí nejméně 19 stran a hnutí. Právě tolik jich ke konci tohoto týdne figuruje v seznamu, který na svém webu zveřejnil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Nováčky na volební scéně jsou letos zaregistrovaná hnutí Cesta odpovědné společnosti a Referendum o Evropské unii, v jehož čele stojí bývalý místopředseda Svobodných František Matějka. Program Matějkova uskupení je dán zejména jeho názvem a soustředí se na prosazování svobodného konání. Vizí druhého z hnutí je »odpovědná společnost sounáležitosti«, přičemž »současný neblahý stav společnosti je způsoben extrémním individualismem«.

Kromě ANO 2011, ČSSD, KSČM, ODS, TOP 09 a hnutí SPD Tomia Okamury jsou na seznamu úřadu rovněž Piráti, Svobodní a Zelení, z neparlamentních stran pak Realisté a Rozumní. Volební účet mají také České hnutí za národní jednotu, Národní demokracie a Občanská demokratická aliance. Pokud se strany a hnutí chtějí účastnit letošních sněmovních voleb, zaregistrovat k volbám se musejí do 15. srpna.

Dolejš: Do limitu se bohatě vejdeme

Volební účty musely strany nahlásit úřadu do pěti dnů od vyhlášení termínu sněmovních voleb ve Sbírce zákonů, tedy před 10. květnem. Volby se uskuteční 20. a 21. října a žádná ze stran či hnutí nebude moci za volební kampaň utratit víc než 90 milionů korun a výdaje musí zveřejnit na účtu. Úřad na to má dohlížet a za překročení limitu bude moci udělovat sankce. »Do zákonem stanoveného limitu se bohatě vejdeme,« sdělil Haló novinám místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš.

»Na letošní sněmovní volby jsme z centra vyčlenili 25 mil. Kč, zhruba 3,5 mil. Kč mají připraveny okresní organizace. Ale tentokrát je tu novinka – musíme registrovat, kolik utratí i jednotliví kandidáti, i tzv. nepeněžní plnění – když nám někdo s něčím zadarmo pomůže na mítinku, musíme odhadnout, kolik stojí jeho práce atd. Podle těchto novinek zatím neumíme říci, kolik celkově bude vloženo do naší kampaně,« dodal pro náš list první místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek. Sám prý bude velmi překvapen, o kolik tyto odhady celkové náklady na volby obohatí.

Šimůnek: Nevíme, kolik dají do kampaně kandidáti a příznivci

»Podle našich odhadů to může být až dalších 25 mil. Kč, tedy stejně jako suma, kterou jsme uvolnili z centra,« doplnil s tím, že do této částky je třeba ještě započítat prostředky z kapes kandidátů – někteří si mnohé reklamní předměty hradí ze své kapsy. »Teď ještě nevíme, kolik kandidáti vloží do svých kampaní, a nakolik nám pomohou svými dobrovolnými službami naši členové a příznivci, ale musíme jejich práci finančně odhadnout,« prohlásil Šimůnek. Nad letošními volbami už dohlíží zmíněný úřad, »zatím však nemáme směrnici, jak se máme chovat, co přesně máme dělat,« poznamenal první místopředseda ÚV KSČM.

Zatím není zcela zřejmé, co všechno by strany měly nebo nemusely do nákladů započítat. Úřad na svém webu uveřejnil pouze reakce na nejčastěji kladené dotazy. Vyplývá z nich, že například majitelé nemovitostí by se měli u úřadu zaregistrovat, pokud se o své vůli rozhodnou některou stranu propagovat například plakátem na plotě svého domu. Registrovat by se měli i iniciátoři negativní kampaně vůči některé ze stran. Za volební kampaň se naopak nebudou pokládat příspěvky na sociálních sítích, pokud nebudou propagovány.

Příklad otázky: Chci v kampani agitovat v neprospěch politické strany. Co musím udělat? Odpověď: V případě, že hodláte vést negativní kampaň »na vlastní pěst«, tedy bez vědomí některé kandidující politické strany, hnutí nebo jejich kandidáta, platí pro vás stejná pravidla jako pro osoby, které chtějí některou stranu bez jejího vědomí podpořit. Pokud povedete negativní kampaň s vědomím kandidující strany, hnutí či kandidáta (tedy v neprospěch jejich volebního soupeře), platí pro vás stejná pravidla jako pro osoby, které chtějí stranu podpořit s jejím vědomím.

Autor: 
(ku), Vložil: milfi
Zdroj: 
ihalo.cz