Informace ze 7. zasedání ÚV KSČM

27. 6. 2017

Náš program je programem pro většinu a můžeme s ním uspět, uvedl předseda Vojtěch Filip ve svém projevu na sobotním 7. zasedání ÚV KSČM, které kromě programu pro říjnové volby do Poslanecké sněmovny schválilo i volební heslo, jehož kratší varianta zní

»Mír, spravedlnost, bezpečí«.

Podle Filipa lze před volbami znovu očekávat postupy proti levici, a zvláště pak komunistické. »Nedá se čekat nic jiného než opakování frází o 50. letech, devastaci a dalších omylech a chybách minulosti.  Taková diskuse nikam nevede. My jsme se s minulostí vypořádali. Nevypořádali se však s ní ti, kteří proti nám stojí. Naše vlastní stranická minulost KSČM za 27 let je bezproblémová, na rozdíl od těch, kteří nás pomlouvají,« uvedl předseda ÚV KSČM. »Náš člověk si zaslouží vidět čísla zadlužení země, rodin, srovnání mezd s profesemi v Evropě, s výsledky stavu ve zdravotnictví či v sociální oblasti,« připojil Filip.

KSČM podle něj nevolá po zrušení živností a zaměstnání živnostníků. »Ti si své příjmy ve své většině zaslouží. Ale nemůže nám být jedno, jakým tempem velké nadnárodní společnosti vysávají naši zemi a okrádají naše dělníky. Nemůže nám být jedno to, co není jedno našim voličům: čím dál nižší úroveň vzdělání, horší úroveň potravin, dostupnost lékařské péče pro všechny a právo na důstojné stáří,« vypočítal Filip. »Mladé oslovme kvalitním vzděláním, výstavbou bytů, dobrou mzdou za dobrou práci. Rodiče školkami a kvalitou pedagogů, zdravotnictvím s jednou pojišťovnou pro celou rodinu a dostupnými byty. Seniory oslovme tím, že mají právo na lékařskou péči a dostupnými způsoby k prožití klidného stáří. Tak byl totiž původní průběžný systém nastaven a naším cílem je to dobré obnovovat. Jak vidíte na mnoha příkladech, často se znovu zavádí to, co jsme řadu let prosazovali, či co zde řadu let fungovalo,« dodal předseda ÚV KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny.

Celý jeho projev na 7. zasedání si můžete přečíst zde

Sňatek ANO s ODS?

Místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš v sobotu shrnul průběh prací, které se za poslední tři měsíce učinily směrem k volbám. Především zdůraznil, že již začal fungovat volební web (volby.kscm.cz). »Návštěvníci zde najdou schválený program a kandidátky. Věřím, že nové stránky budou sloužit k všeobecné spokojenosti a informovanosti,« uvedl Dolejš.

Volební program KSČM byl schválen ve dvou verzích - stručné a dlouhé. Podobně je tomu s volebním heslem. To zní »Mír ve světě, spravedlnost a bezpečí doma« a má zkrácenou verzi pro menší propagační materiály: »Mír, spravedlnost, bezpečí«. »Slova ‚mír‘ a ‚bezpečí‘ jsme zvolili z pochopitelných důvodů. A akcent na sociální spravedlnost je naší straně vlastní,« vysvětlil Dolejš.

Ve svém vystoupení zkritizoval vládu. »Je tak pasivní, že není schopna ani formulovat náš národní zájem,« uvedl Dolejš, podle nějž navíc hnutí ANO stále více směřuje doprava. »Česká pravice se přeskupila. Už jí nedominuje ODS ani TOP 09, ale ANO, které je bezpochyby pravicové. Andrej Babiš už nežije z vykrádání levice, nýbrž útočí na sociální stát. Plánovaný povolební sňatek ANO a ODS je připravován i tím, že sám Babiš začíná částečně ustupovat od EET,« zmínil Dolejš zamýšlené úpravy elektronické evidence tržeb, kterou ODS dlouhodobě kritizuje.

ČSSD znovu slibuje

Dolejš varoval rovněž před volebními plány ČSSD. »Sociální demokracie se ve svém programu vymezuje více doleva. Najdete v něm věci, které znějí sympaticky, ale problém ČSSD je, že jí zaprvé schází odvaha k hlubším systémovým změnám a zadruhé – a taková je historická praxe – slibuje a pak se vyhýbá. Například zcela obchází problematiku sporných privatizací. A zapomněla i na zrušení církevních restitucí, s nímž přitom v roce 2013 šla do voleb. My navíc máme v Poslanecké sněmovně zkušenosti, že sociální demokraté nepodporovali mnohé návrhy, které byly v souladu s jejich programem,« řekl místopředseda ÚV KSČM, který zmínil, že vrcholy volební kampaně budou podzimní akce v čele se setkáním ve Svojšicích na Pardubicku (16. září), přes další mítinky, včetně těch pořádaných v obou největších městech republiky – Praze a Brně.

Právě na akci do Svojšic, která letos nahradí tradiční Setkání občanů pod Kunětickou horou, pozvala v sobotu v Praze předsedkyně Královéhradeckého KV KSČM Věra Žižková. »Správa hradu Kunětická hora nám odmítla pronajmout areál s odůvodněním, že se rekonstruuje a nebude vhodný pro takového akce. Sháněli jsme náhradní areál a pardubický krajský výbor nám doporučil Svojšice. Je to malá obec, ale má krásný amfiteátr, který splňuje všechny naše požadavky. Programově se tam setkáme se vším, na co jsme z předešlých let zvyklí,« konstatovala Žižková.

Předsedkyně OV KSČM Ústí nad Orlicí Erika Kohoutová zase pozvala všechny přítomné na blížící se XXVII. setkání Čechů, Moravanů a Slováků u zemské hranice na Lázku (5. srpna od 11.30 hodin).

Jde o každý hlas!

V plodné diskusi na 7. zasedání ÚV KSČM upozornila Miroslava Moučková, že v říjnových volbách bude rozhodovat každý hlas. »Je nesmyslné dát na volební průzkumy. Ty jsou dělány účelově. Když nedávno vyšel průzkum, v němž jsme byli na druhém místě, nejásala jsem. Tohle má pouze přesvědčit část našich příznivců, že je zbytečné jít k volbám. Řeknou si ‚komunisté mají vysoké preference, tak stejně to svoje dostanou‘. Přesně tímto způsobem část našich příznivců nepřišla loni ke krajským volbám. A to se letos nesmí opakovat! Naším úkolem je vysvětlovat, že důležitý je každý hlas a že se vyplatí volit KSČM,« řekla Moučková.

S tím, že je potřeba zabojovat o každý hlas, souhlasil i Jan Navrátil z OV KSČM Hodonín. »Musíme se obracet ke každému voliči a mluvit jejich řečí. Například se oprostit od dlouhých, nesrozumitelných souvětí či cizích slov. Pojďme do kampaně od jednotlivce k jednotlivci, jde o to nepodcenit vůbec nic,« vyzval Navrátil.

Vedle něj s podnětnými příspěvky směrem k blížícím se parlamentním volbám vystoupili i Kateřina Konečná, Marta Semelová, Miroslava Moučková, Emil Pernica, Filip Zachariaš, Martin Říha, Jaromír Petelík, Zdeněk Ondráček, Milan Krajča a řada dalších.

Ústřední výbor dále schválil stanovisko týkající se vysílání českých vojáků do zahraničních misí.

Autor: 
(pk). Vložil: Milfi
Zdroj: 
Tezt i foto: ihalo.cz