Vybraní poslanci nahlédnou do spisu - kauza ČAPÍ HNÍZDO

25. 8. 2017

Členové sněmovního mandátového a imunitního výboru, které k tomu výbor výslovně pověří, budou moci na policii nahlédnout do úterý do tzv. Babišova spisu. Našemu listu to sdělil místopředseda výboru Jiří Dolejš (KSČM).

»Kolem tzv. Babišova spisu byla velká tahanice, spis zůstává i nadále na policii, je náležitě utajený. Policie nemusela, ale na žádost našeho výboru svolila k tomu, aby se mohli pověření – což podtrhuji, tedy vybraní členové mandátového a imunitního výboru s obsahem spisu seznámit. Automatické je to u zpravodajů a předpokládám i u vedení výboru, zájem budou mít zřejmě zástupci ANO«, sdělil Dolejš. On sám je zpravodajem výboru k dané záležitosti. Zda využije možnosti nahlédnout do spisu? »Považuji to za svou povinnost, protože debata o politickém zneužití zatím nemá žádné argumenty. Ať už jsou to výroky předsedy ANO Andreje Babiše nebo ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), nikdo nemá pádný argument. Jediné, co se dá udělat, je podívat se na obsah spisu, zjistit, že to není prázdná množina, nafouknutá bublina, ale že má reálný obsah a jsou tam sneseny reálné důkazy, byť je to teprve na začátku vyšetřování«, zdůraznil komunistický poslanec. Poukázal na to, že v minulé kauze policisté poslancům spis nevydali, nicméně v současné kauze právě s ohledem na politickou obranu postižených zřejmě přistoupili k tomu, aby se mohli poslanci s pověřením do tajného spisu na policii podívat. »Kdyby ze spisu snad utíkaly informace touto cestou, je snadno dohledatelné, jací lidé by mohli být podezřelí z úniku informací«, dodal Dolejš se zdůrazněním, že spis je tajný.

O vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a předsedy poslaneckého klubu hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo by měla sněmovna jednat 6. září. Navrhl to včera sněmovní organizační výbor, který schvaloval návrh programu zářijové schůze. Předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) očekává, že do té doby už budou mít poslanci k dispozici doporučení sněmovního mandátového a imunitního výboru, zda mají, nebo nemají poslance vydat. Poslanci ovšem mohou zařazení tohoto bodu v úvodu schůze, která začíná 5. září, změnit. »Já předpokládám, že v úterý se bude diskutovat pořad schůze. Je možné, že kolegové budou navrhovat změny, tak je lepší, abychom na tu diskusi, která může být relativně dlouhá, měli dostatek času,« řekl Hamáček.

»Příští týden 30. srpna si vyhodnotíme informace, které jsme dostali, vyslechneme si poslance Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, a pokud se dostaví a budou zbaveni mlčenlivosti, tak i policistu a státního zástupce. Na základě toho proběhne diskuse a uděláme si závěr. Kdyby se to nestihlo 30. srpna, může výbor jednat ještě později během schůze sněmovny,« sdělil v rozhovoru tento týden našemu listu místopředseda mandátového a imunitního výboru sněmovny Jiří Dolejš (KSČM). Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Farmou Čapí hnízdo od sklonku roku 2015.

Firma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš na loňské mimořádné schůzi sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Faltýnek v Agrofertu od roku 2001 pracoval v manažerských funkcích. V rozhodné době byl místopředsedou představenstva holdingové firmy ZZN Pelhřimov, která farmu ovládala.

(ku), Vložil: milfi
Haló noviny