Jih Česka zasáhly velmi silné bouřky, na Strakonicku vykolejil vlak

27. 8. 2017

Na jihu a jihovýchodě Moravy vystoupily teploty opět nad 31 stupňů Celsia. Odpoledne pak zasáhly jižní polovinu Česka silné bouřky s přívalovými srážkami. Výstrahu už dříve vydal Český hydrometeorologický ústav. Nehoda vlaku na Strakonicku si vyžádala tři zraněné.

Výstraha před vysokými teplotami platí do 17:00 pro Jihomoravský a Zlínský kraj. V pondělí se podle meteorologů sice ochladí, od úterý mají ale teploty znovu začít stoupat k letním hodnotám.

Na jihu Čech se v neděli odpoledne vyskytly velmi silné bouřky doprovázené kroupami o průměru dva až tři centimetry. V přívalových srážkách spadlo od 15 do 20 litrů vody na metr čtvereční za 15 minut.

Dvě desítky zásahů měli kvůli bouřím jihočeští hasiči. Bouřky byly na Prachaticku, Českokrumlovsku, Českobudějovicku a Jindřichohradecku. Postoupily na Vysočinu a na jihovýchod Moravy.

Bouře ve Strakonicích
Zdroj: Počasí ČT
Autor: Michal Bárta

Na Strakonicku u Nišovic dokonce kvůli sesuvu hlíny vykolejil osobní vlak, tři lidé utrpěli lehká poranění. Výluka zřejmě potrvá do deseti hodin večer.

Menší krupobití potrápilo i návštěvníky českobudějovického agrosalonu Země živitelka, schovávali se hlavně uvnitř výstavních pavilonů.

Vítr může v nárazech dosahovat rychlosti až 70 kilometrů za hodinu a meteorologové nevylučují ani kroupy. Bouřky budou v pozdních večerních a nočních hodinách slábnout.

Autor: 
Michal Bárta. Vložil: milfi
Zdroj: 
Zdroj: Počasí ČT. Ilustrační foto M. Fiala