Rodiče jim nečtou. Školáci neumějí pořádně mluvit.

3. 9. 2017

/INFOGRAFIKA/ Českem se šíří digitální demence. Mohou za to rodiče, pro které je pohodlnější vložit dětem do rukou tablet, než aby se jim skutečně věnovali. Děti pak neumějí pořádně mluvit, některé dokonce neporozumí obyčejnému mluvenému slovu.


Býval to běžný způsob školní výuky: učitel nahlas přednesl kus textu a žáci si ho zapsali do sešitů. Jenomže dnešní děti už tohle nezvládají. Mluvené slovo, které nedoprovází žádný obraz, nedokáže vnímat až pětina dětí.

SLOVA NEVNÍMÁ AŽ PĚTINA PRVŇÁKŮ

„Jakmile jim přečtu pohádku, ke které nemají vizuální doprovod, prostě to nevnímají. Začnou si sahat na uši a jsou neklidné. Nakonec zjistím, že ani netuší, o čem to vyprávění bylo,“ popisuje učitelka prvního stupně Pavla Nováčková.
Není sama. Podobné problémy řeší spousta kantorů. Podle pedagogických psychologů a dětských neurologů nevnímá mluvené slovo až dvacet procent dnešních prvňáčků. Mnohým to prý vydrží až do dospělosti.

„Důvody jsou dva,“ tvrdí dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová.

Prvním je nízká porodní váha, se kterou se rodí stále více miminek – kolem osmi procent. Mohou za to předčasné porody starších žen a vícečetná těhotenství po umělém oplodnění. „Novorozenci, kteří neváží ani 2,5 kilogramu, přitom často trpí opožděným vývojem řeči,“ vysvětluje lékařka.

Druhým důvodem je přemíra techniky. „Místo aby rodiče svým dětem četli pohádky, vloží jim do ruky tablet,“ pokračuje Dernerová. Řečové centrum v mozku, které má sluchové vjemy zpracovávat, totiž dětem zakrní. Neumějí se pak soustředit, chybí jim také slovní zásoba. Nedokážou ani pořádně vyslovovat.

Podobně to vidí i dětští psychologové a logopedové. „I my se stále častěji setkáváme s dětmi, které mají potíže s vyjadřováním, slovní zásobou a soustředěním na mluvené slovo,“ potvrzuje psycholožka pražské pedagogicko-psychologické poradny Václava Masáková. Také ona to dává za vinu především rodičům.

Autor: 
Veronika Rodriguez. Vložil:milfi
Zdroj: 
http://www.denik.cz/z_domova/rodice-jim-nectou-skolaci-neumeji-poradne-mluvit-20170830.html