České školství je v hluboké krizi.

10. 9. 2017

Rozhovor Haló novin s poslankyní Alenou Nohavovou, předsedkyní OV KSČM Jindřichův Hradec,
kandidátkou KSČM do sněmovny v Jihočeském kraji.

  • Málokdo o vás asi ví, že jste se v mládí věnovala sportovní gymnastice. O sportu se dnes poměrně dost mluví. Ministerstvem školství dokonce financování sportu otřáslo v základech. Jak jste vnímala tuto korupční aféru a je podle vás systém financování sportu u nás v pořádku? Co by se eventuálně mělo změnit?

Sportovní gymnastice jsem se věnovala třicet let, z toho 25 let byla trenérská práce. Sportovní gymnastika, jako řada dalších »malých sportů« v minulosti – až na krátké období Bosákové a Čáslavské – nepatřila a myslím, že stále nepatří ke sportům, o které mají sponzoři zájem. Zřejmě i díky tomu gymnastika nebyla nikomu zavázaná, a tudíž ji nepostihly korupční aféry. Financování sportu, nejen toho vrcholového a výkonnostního, ale zejména mládežnického, vedlo výhradně přes ČSTV.

  •  Léta pracujete jako učitelka v mateřské škole. Jak jste vnímala diskuse o tzv. dětských skupinách? Je to krok kupředu, nebo zpět?

Zákon o dětských skupinách měl řešit nedostatek míst v mateřských školách. Předložen do sněmovny byl však až v době, kdy problém s nedostatkem míst byl již v podstatě vyřešen. V té době byl nedostatek míst ve školkách pouze v Praze a okolí. Zákon je tudíž nepotřebný a ve svých důsledcích škodlivý. Na to jsme upozorňovali........

Celý rozhovor, zveřejněný v Haló novinách, si přečtěte zde.

Autor: 
Alena NOHAVOVÁ, poslankyně a kandidátka do sněmovny za Jihočeský kraj. Vložil: milfi
Zdroj: 
Haló noviny (Jan STERN)