Dotace solárním baronům: 26 miliard

11. 9. 2017

Stát dá příští rok podporovaným zdrojům energie dotaci 26,2 miliardy korun, její výše tak bude stejná jako v letošním roce.

Uvedené prostředky budou poskytnuty v souladu se zákonem o podporovaných zdrojích energie na dotace pro podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů, druhotných zdrojů, vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla a na provozní podporu tepla z obnovitelných zdrojů pro rok 2018.

Předseda Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Vladimír Outrata v nedávném rozhovoru s ČTK uvedl, že příští rok budou celkové náklady na podporované zdroje energie činit zhruba 43,8 miliardy Kč. Část podpory, kterou nepokryje dotace ze státního rozpočtu, zaplatí převážně spotřebitelé.

Mnoho politiků již dlouho mluví o tzv. solárním tunelu. »Bohužel, mnoho se s tím dělat nedá. Věřím však tomu, že příští sněmovna by mohla dosáhnout aspoň částečných korekcí. Současná situace je neudržitelná,« myslí si stínový ministr průmyslu Pavel Hojda (KSČM).

Podporu takzvaným zeleným zdrojům vyplácí od roku 2013 Operátor trhu s elektřinou (OTE) na základě cenového rozhodnutí ERÚ. Výše podpory od té doby vzrostla ze zhruba miliardy korun v roce 2006 na více než 40 miliard korun v posledních třech letech. Celkem bylo na podporu takzvané zelené energie od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno téměř 250 miliard korun. Jde o dědictví vlád ČSSD i ODS, které zákonem rozhodly dotovat tzv. čistou energii.

(ste)
Haló noviny. iIust.foto - internet. Vložil: milfi.