Američané se vážně obávají blížícího se vítězství Moskvy v Sýrii

28. 9. 2017

 

Portál Politikus publikoval materiál ruského autora Antona Orlovský, v němž ruský autor hodnotí stále nervóznější kroky Washingtonu při řešení syrského problému.

Podle Antona Orlovského USA ztrácejí své výhodné pozice v syrském konfliktu. To je přivádí k tomu, že se snaží všemi možnými způsoby zabránit dalšímu úpadku a snaží se narušit chod událostí. Snaží se zastavit úpadek svého vlivu, aby mohli v konečném důsledku opět zůstat na piedestalu a dále prosazovat své představy.

Jejich plány v Sýrii narušuje syrská vládní armáda a její spojence spolu s ruskými leteckými silami. V současné době Američané zaměřují svoji pozornost na získávání bohatých a hodnotných ložisek ropy a plynu na východním břehu Eufratu. Ukazuje se, že jejich plány na získání těchto ložisek narážejí na řadu problémů.

Současně s narůstajícími americkými problémy narůstají provokace z americké strany. Ať už jde o přímé útoky vůči syrským vládním vojskům, nebo poskytování informací umírněné opozici, odkud se informace dostávají k ISIS. Ze strany USA je zřejmé, že Američané se pokoušejí vytvořit co nejvíce problémů pro Asada a jeho spojence.

Dnes, kdy jsou syrské jednotky již na dosah úplného vítězství a osvobození ropných a plynových polí v blízkosti Dier ez-Zor je na dosah ruky, Američané zvyšují svou intenzitu nelegitimních kroků, protože nemohou tolerovat ztrátu těchto ložisek. Kdyby se totiž Syrové těchto bohatých ropných a plynových polí zmocnili, znamenalo by to selhání celého amerického plánu proti Sýrii.

Pokud se totiž syrský prezident Bašár Asad zmocní plynových a ropných polí, získá mohutné finanční prostředky na obnovu válkou zničené země, což bude znamenat pro Washington jednoznačnou katastrofu. Američané proto přitvrzují a snaží se zasáhnout i syrské spojence, z nichž největší nebezpečí pro USA představuje právě Rusko.

Podle CNN americká armáda zvýšila intenzitu monitorování ruských jednotek v Sýrii a Rusko již upozornilo Američany, že nebude více tolerovat agresivní a zákeřné kroky Washingtonu vůči ruským ozbrojeným silám v Sýrii. Případné americké útoky či útoky jejich spojenců na ruskou armádu nezůstanou bez následků. Skutečnost, že svou hrozbu myslí Rusové vážně, demonstrovali při útoku raketami Kalibr na velitelská a spojovací centra umírněné opozice i ISIS krátce po útoku na skupinu 29 ruských vojenských policistů.

Američané samozřejmě ruskou a syrskou kritiku odmítají. Hlava Pentagonu James Mattis tvrdí, že USA pokračují ve spolupráci s Ruskem a případná menší nedorozumění jsou Američané ochotni okamžitě řešit. Ale jaké je to spojenectví a spolupráce, když Američané poskytují informace "umísněné opozici", takže se strategické informace dostanou až k ISIS?

Americké aktivity lze označit za pokrytecké a slova o společném boji proti terorismu za nepřesná. Washington ztratil strategicky výhodné pozice pro řešení situace v Sýrii a dostal se do stavu, kdy musí odhodit svou masku, takže můžeme při dalším úspěšném postupu syrské vládní armády a jejích spojenců očekávat další provokativní a nestandardní kroky USA.

 

 

Autor: 
Anton Orlovskij. Vložil: milfi
Zdroj: 
Střípky ze světa.cz