LITHIUM: Téma Událostí komentářů 9. 10. 2017

10. 10. 2017

V pondělním pořadu Události kometáře se utkali dva povedení ministři v debatě o memorandu, které podepsal ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Kritikem tohoto činu byl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Oba pánové se navzájem napadali, kdo vlastně za vzniklou situaci může a pár dní před volbami ukázali voličům, jak fungovala (nefungovala) vzájemná spolupráce mezi ministerstvy.

Práva na průzkum ložisek získala australská společnost European Metals Holdings, se kterou Ministerstvo průmyslu a obchodu podepsalo memorandum o spolupráci.

lithium_podpis_mlouvy_obraz.jpg

 

„V tomto memorandu podepsaném nikoliv v českém jazyce, ale v úředním jazyce země této firmy, podobně jako kolonie podepisovaly smlouvy s kolonialisty, místo podpisu textu ve dvou rovnoprávných jazykových mutacích, se samozřejmě již zmiňuje mezinárodní ochrana investic. Vytváří se předpoklady pro případné mezinárodní arbitráže o částky výrazně větší, než se řeší ve sporu o relativně „drobné“ s Diag Human. Jde o podobné jednání, jaké jsme pozorovali u představitelů ČSSD při přípravě tzv. konkordátu mezi státem Vatikán a Českou republikou poté, co došlo ke schválení tzv. církevních restitucí,“ napsal advokát Karol Hrádela.

Memorandem o těžbě lithia, kterou s australskou firmou podepsal za stát ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD), by se měl ve středu mimořádně zabývat Senát. Dohodl se na tom šéf horní komory Milan Štěch s premiérem Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD). Příští pondělí se kvůli tomu také mimořádně sejde Sněmovna.

Memorandum v češtině si můřete přečist zde.

Video: 
Autor: 
Miloš Fiala
Zdroj: 
ČT 24, PL,