Rakka vymazána z povrchu zemského

23. 10. 2017

Rusko obvinilo mezinárodní koalici v čele s USA z barbarského bombardování syrského města Rakka, které si vyžádalo tisíce civilních obětí.

Někdejší bašta radikálního hnutí Islámský stát (IS) padla minulý týden, jak oficiálně oznámily arabsko-kurdské milice známé jako Syrské demokratické síly (SDF), které mají podporu mezinárodní koalice. Ta podle nedělního prohlášení ruského ministerstva obrany »vymazala Rakku z povrchu zemského kobercovým bombardováním«, srovnatelným s americko-britským bombardováním Drážďan v roce 1945.

Rakku jako tzv. hlavní město chalífátu jednostranně vyhlášeného IS, »postihl stejný osud jako Drážďany v roce 1945, srovnané se zemí americkým a britským bombardováním«, citovaly agentury AFP a Reuters z prohlášení mluvčího moskevského ministerstva obrany Igora Konašenkova. Poukázal na to, že před vypuknutím konfliktu v Sýrii žilo v Rakce kolem 200 000 lidí, zatímco dnes jich tam nezůstalo víc než 45 000.

Konašenkov v prohlášení kromě toho vyjádřil přesvědčení, že Západ zřejmě nyní spěchá s poskytnutím finanční pomoci Rakce na obnovu města, aby zakryl důkazy o svých zločinech. Nabídky Ruska na poskytnutí humanitární pomoci Rakce byly naproti tomu odmítnuty, kritizoval Konašenkov. »K tomu může být jen jediný důvod, a to zahladit stopy po barbarském bombardování americkými a 'koaličními' silami, které pohřbily pod ruinami tisíce pokojných občanů 'osvobozených' Spojenými státy,« prohlásil Konašenkov.

Ministerstvo obrany kromě toho uvedlo, že USA přehánějí strategický význam dobytí Rakky. Moskva ji označuje za provinční město, méně významné oproti Dajr az-Zauru (na východě Sýrie), kde se koncentrují pro boj proti IS oddíly syrského režimu podporované Moskvou.

O dobytí Rakky z rukou džihádistů informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) v úterý. Milice SDF pak vítězství oficiálně oznámily v pátek.

Americký prezident Donald Trump v sobotu označil dobytí Rakky za zlomový průlom v celosvětovém tažení proti IS. SDF pak podle ČTK oznámily, že dobyly na Islámském státu největší syrské ropné pole Al-Umar v provincii Dajr az-Zaur.

(rj)

Autor: 
(rj)
Zdroj: 
Haló noviny. Vloži: milfi