ANKETA PL: Mají Poláci, Češi, Slováci a Maďaři spojit své síly?

26. 10. 2017

Parlamentní listy: Maďarský premiér Orbán dle ČTK řekl, že vlna milionu migrantu do Evropy je dílem záhadné finanční  síly, aby Evropu přeměnila ve "smíšeny kontinent". Východní část střední Evropy je dle něj v zápasu o osud kontinentu klíčová coby "zóna bez imigrantu" odmítající kvóty. Všechny volby v Evropě jsou dle něj nyní klíčové, jako byly ty rakouské, německé a české, protože se rozhoduje o tom, zda si lidé vezmou zpět rozhodovaní o národních záležitostech, anebo kontrolu přenechají evropským byrokratům, úzce spjatým s podnikatelskými elitami. "Dokud Brusel nevrátí státům jejich suverenitu, kormidlo Evropy se nemůže otočit správným směrem." Poláci, Češi, Slováci a Maďaři by měli spojit síly. Co si o tom myslíte?

Zdeněk Ondráček, poslanec PS PČR za KSČM: Se vším co pan premiér Orbán řekl, souhlasím. Je jen škoda, že kvůli politické korektnosti nedokázal pojmenovat ty šmejdy, které on nazývá záhadné finanční síly. Je pravda, že Evropu jako celek mohou zachránit státy sdružené ve V4, ale když sleduji, co poslední dobou předvádí politici na Slovensku, mám určité obavy o jejich další směřování. Moudrosti bratrů Slováků však věřím a proto doufám, že všeho jen do času. Do V4 bych určitě přibral Rakousko a některé za států bývalé Jugoslávie a větší partnerství bych nabídl také Rumunsku a Bulharsku. Všichni jsme na stejné lodi a všichni jsme ohroženi invazí migrantů. A na závěr odpovědi malý dovětek. Pokud demokratickou cestou (ovšem bez gumových projektilů) neporazíme bruselské byrokraty a nevrátíme státy národům a jejich lidem může přijít cesta nedemokratická s potoky krve.

Josef Skála, místopředseda ÚV KSČM: Že pašerákem vlny, s níž Evropu zaplavuje i teroristická chátra, není jen mafiánské podsvětí, je veřejným tajemstvím už roky. Nad sluncem jasnější je i to, "cui prodest" - a proč se před ním hrbí i evropské "elity". Je to kolektivní hromádka neštěstí. Třese se jen o své posty a prachy. Suverenita je to poslední, nač si troufá. Právě ta totiž zjeví, zač ty naduté nuly stojí,  v celé nahotě. Na suverenitu musíme uplatnit restituční nárok my všichni, tedy suverén i podle ústav zemí V4. A vynutit si politiku, která si z Bruselu nic diktovat nenechá. Jak každý u sebe doma, tak spolu s opozičními silami jiných zemí, jimž Brusel škodí jak svou migrační politikou, tak spoustou jiných hloupostí a podrazů.

Lukáš Petřík
Parlamentnilisty.cz (vítr), korektura: Miloš Fiala