Radek Nejezchleb: Volby, sebereflexe a restart.

1. 11. 2017

Pravděpodobně nikdo z nás nečekal, že levice ve sněmovních volbách zažije takové fiasko. KSČM byla poražena, toto nelze přijmout jinak, než jako krutou skutečnost. Je zapotřebí si přiznat, že jsme jako KSČM selhali. Malou útěchou může být umístění před totálně propadlou soc. dem., leč je to jen slabá náplast. Bylo by sebezničující, kdybychom si řekli - fajn, pohořeli jsme, ale ČSSD zažila ještě větší porážku. Takovéto úvahy by vedly do politických pekel. Páteční zasedání ÚV rozhodlo, že se bude po analýze výsledku voleb v dubnu konat X. sjezd strany. 

Nelze svádět neúspěch pouze na vedení strany, jednotlivé kandidáty, nebo na voliče, že nepochopili náš program. Každý z nás funkcionářů strany by měl provést sebezpytování a vyvést z něj důsledky. Přiznejme si, že jsme v poslední době netáhli za jeden provaz, některým z nás šlo více o své osobní zájmy, než o zájem strany. Jsem přesvědčený, že naprosté většině z nás straníků jde o jednotnou komunistickou stranu, jež bude účinně prosazovat svůj levicově-sociální program. Musíme proto provést restart KSČM - od každého člena strany, přes okresní organizace, kraje, až po vedení strany. Je k tomu však zapotřebí generační výměny - a to jak ve vedení, tak na nižších úrovních KSČM. Ve svém středu máme mnoho mladých šikovných členů, kteří by měli přinést do strany svěží vítr. 

Pamatuji si, kterak mnozí po listopadu 1989 prorokovali, že KSČM postupně skončí na stáří svých členů a voličů. To se nestalo. Po celých osmadvacet let jsme dokazovali, že s komunisty se musí počítat nejen ve sněmovně, ale i v krajích. Ukázali jsme lidem, že nejsme zločinecká strana, která by lidem pouze ubližovala. K našim velkým úspěchům například patřilo vynikající umístění v krajských volbách v roce 2012, kdy jsme tak zasedli v devíti krajských vládách, a získali vlastního hejtmana. Zmíním své předvolební setkání s jedním mladým mužem s maturitou, jenž uvedl, že mu dávají nástupní plat 12 tisíc. Dále mně prozradil, že Babiš a spol. jim mladým nic takového nedá, a jak si to představujeme my. Ptal se i na to, kterak to bylo před rokem 89. Vysvětil jsem mu, že tehdy měli lidé právo na práci a na bydlení, existovali novomanželské půjčky, bezplatné školství i zdravotnictví. A onen mladý muž to velmi pozitivně přijal, řekl bych, až s překvapením. Také jsem mluvil se seniorkou, která mi říkala, že vždy byli s manželem voliči KSČM, a teď volili ANO. A proč? Protože na Babiše prý všichni útočili, a my - komunisté - jsme nebyli vůbec vidět a slyšet. Nehledě na to, že nám prý chybí mladí. 

Nemůžeme se nyní vymlouvat, "že ten Babiš, Piráti, či Okamura" měli lepší PR aktivity, uměli lidem vysvětlit svůj program a tak dosáhli svých met. Takovéto úvahy povedou jen k dalším trpkým porážkám. Musíme zlepšit komunikaci mezi členy, komunikaci na sociálních sítích, i jako KSČM směrem k veřejnosti. Když se podíváme na ostatní strany, tak jejich PR je někde jinde. Na pevných základech někdejších sociálních jistot je založen náš program. A na tom je zapotřebí stavět. Nebojme se použít více atraktivních hesel. Tak můžeme znovu získat ztracené voliče a stát se moderní sebevědomou levicovou stranou. Bez personálních změn a omlazení vedení na všech úrovních však na novou, úspěšnou KSČM, můžeme zapomenout!

Autor: 
Radek NEJEZCHLEB, člen KV KSČM Jihočeského kraje
Zdroj: 
Vlastní autora. Vložil: milfi