Filip jednal se Zemanem o toleranci vlády

8. 11. 2017

Zákon o obecném referendu, čtyřletý program trvalého zvyšování minimální mzdy, valorizace důchodů a ochrana přírodního bohatství.

To je část podmínek programového charakteru, za kterých je KSČM ochotna tolerovat menšinovou vládu Andreje Babiše (ANO). Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip o nich včera debatoval s prezidentem republiky Milošem Zemanem.  

»Za zásadní považujeme zákon o obecném referendu, dále to je čtyřletý program na trvalé zvyšování minimální mzdy, aby se občané ČR necítili být méněcennými vůči občanům EU, dalším bodem je valorizace důchodů a nepřekročitelnou podmínkou je ochrana přírodního bohatství ČR, « řekl Filip novinářům po jednání s hlavou státu. V případě přírodního bohatství zdůraznil ochranu vodních zdrojů a jejich převzetí do vlastnictví veřejného sektoru, to znamená státu, krajů a obcí.  »A jestli někdo tvrdil, že lithium přestane být po volbách tématem, tak já garantuji, že nepřestane a že nejen lithium, ale všechny přírodní zdroje bude KSČM trvale sledovat tak, aby nemohly být zneužity proti občanům ČR«, prohlásil Filip. Ostatní ze sedmi základních podmínek jsou podle něj předmětem jednání. Zeman nenaléhal, aby od některých ustoupil. »On mě zná dost dlouho, aby se o to ani nepokoušel, « řekl Filip. Naopak mu prý přislíbil, že do procesu hledání důvěry vlády příliš vstupovat nebude. »Já na to replikoval, že jak ho znám, tak do toho bude vstupovat, ale že pokud jde o naše podmínky, tam my programově neustupujeme, « uvedl Filip. Odhadl, že Babiš by se mohl o důvěru sněmovny ucházet do Vánoc. »Je realistické, aby vláda požádala o důvěru ještě před Vánocemi. Pokud ten pokus nebude úspěšný, tak je na řadě druhý pokus, a tam to jednání bude možná mnohem tvrdší nebo také mnohem jednodušší, « řekl předseda komunistů.

Filip zopakoval, že klub KSČM podpoří do čela sněmovny kandidáta ANO Radka Vondráčka. Občanští demokraté navíc o podporu svého kandidáta komunisty nepožádali. »Nemáme tedy důvod mu podporu vyjadřovat, « uvedl. Kováčik připomněl, že předsedou sněmovny nikdy nebyl někdo, jehož strana získala podporu deseti, jedenácti či dvanácti procent voličů. »Vždy to byl vítěz voleb nebo druhá nejsilnější strana, ale v závěsu za vítězem voleb, nikoli na hlubokém chvostu, « dodal předseda poslanců KSČM.

Autor: 
(jad, ku)
Zdroj: 
Haló noviny. Vloži: milfi