SMKČ odmítl účast v pořadu ČT „Máte slovo“ k výročí 17. listopadu

17. 11. 2017

Svaz mladých komunistů Československa byl nedávno (10. listopadu) kontaktován dramaturgem České televize s nabídkou možnosti účasti v pořadu „Máte slovo“ k výročí 17. listopadu, který se vysílal dne 16. listopadu od 21:35 na ČT1. SMKČ účast odmítl. Níže zveřejňujeme dopis ČT i odpověď SMKČ (jména dopisujících vynecháváme).

Dopis ČT

Dobrý den.
Byli bychom velmi rádi, pokud by se někdo z vaší organizace zúčastnil diskuze v pořadu Máte slovo s M. Jílkovou ve čtvrtek 16. 11. večer. (Ideální je příchod ve 20.30 do recepce hlavní budovy České televize na Kavčích horách, Praha 4.) Diskutovat budeme na téma výročí 17. listopadu a našeho demokratického vývoje.
Pozvání již přijali: ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), pravicový politik Alexandr Vondra (ODS), bývalý studentský aktivista a podnikatel Jan Bubeník, sochař David Černý, spisovatelka Lenka Procházková, sociolog a ekonom Radim Valenčík (ČSSD), předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.
Prosím o informaci, zda se diskuzního pořadu zúčastní váš zástupce (či zástupci).
Děkuji Vám.
S pozdravem
xxx, dramaturg

Odpověď SMKČ

Vážený pane dramaturgu,
nejprve Vám děkujeme za pozvání, neboť poděkování je otázkou slušnosti.
Musíme však účast v pořadu „Máte slovo“ České televize co nejrozhodněji odmítnout. Činíme tak z několika důvodů:

  • scénář a struktura pořadu by nám nedovolovaly v dostatečné míře představit naše názory
  • i když se pořad tváří lidově a demokraticky – možná, že by tvůrci skutečně chtěli, aby takovým byl – ve skutečnosti vyznívá jako polobulvární překřikovaná, přičemž je však dopředu téměř jasné, jaké názory mají dominovat
  • pozvaní hosté, část Vaší pozvánky a charakter České televize jsou ve skutečnosti zárukou nikoliv demokratické diskuze, ale tvrdé dominance buržoazních názorů, ač se halí do různých odstínů stejné barvy vlajky, v některých případech dokonce názorů ostře fašizoidních a vlastizrádných (Vondra, Herman), v jiných „pouze“ vlastizrádných a dekadentních (Černý)
  • v takové situaci bychom byli jedinými zástupci opozičních názorů v sále: Zástupce KSČM je komunistou pouze názvem, jinak je tato strana součástí systému, který udržuje trvale v chátrání, paní Procházková vystupuje bojovně a čestně, v mnohém má pravdu a stálo by za to s ní, i přes některé naivní názory, např. na r. 1968, spolupracovat, v pořadu vystupovat. Pana Valenčíka známe pouze okrajově, není sice oficiálním a usilovným hlasatelem současných „pravd“, zástupcem opozičních názorů však dle svých publikovaných názorů není. Spíše mezi dvěma základními přístupy kolísá.
  • deklarujete (neviníme Vás, jste jenom zaměstnanec ČT), že se bude diskutovat o „našem demokratickém vývoji“. Tím přiznáváte třídní rámec diskuze, který bude jednoznačně prokapitalistický, buržoazní, menšinový. Jelikož jsme na rozdíl od České televize zastánci a zástupci zájmů většinových, proletářských, nemůžeme se diskuze zasazené do takových mantinelů zúčastnit. Nemyslíme si totiž, že se po r. 1989 jednalo o demokratický vývoj pro většinu lidí, ale naopak. Co však pravdou je, že byla zavedena demokracie pro kapitál, oligarchy, šmelináře, hokynáře, bývalé veksláky apod. Pokud bude díl Vašeho pořadu ze dne 16. 11. o této sociální třídě, jistě bude přínosný – zástupců zmíněných budete mít ve studiu dost. Jen se důvodně obáváme, že se takovou cestou nebude děj pořadu odvíjet.

S pozdravem
yyy
Předsednictvo Ústřední rady SMKČ  

 

Autor: 
Správce
Zdroj: 
OV KSČM Písek