Plzeňská teplárna se má spojit s holdingem miliardáře Křetínského, rozhodlo zastupitelstvo.

14. 12. 2017

O záměru fúze podniků se jednalo více než tři hodiny, některé politiky přesvědčila až diskuse.

Je rozhodnuto, Plzeňská teplárenská se má podle vedení města Plzně sloučit s Plzeňskou energetikou holdingu EPH miliardáře Daniela Křetínského. Pro záměr spojení, jež má Plzeňanům garantovat stabilní ceny a jisté dodávky tepla a teplárnu zase uchránit před zhruba miliardovou investicí do modernizace kotlů, zvedlo ruku nakonec ruku třicet zastupitelů. Ještě před jejich zasedáním se sešli plzeňští radní, kteří fúzi doporučili v poměru sedmi hlasů z devíti.

Město po fúzi ztratí stoprocentní vliv v teplárně, zůstane mu ale podíl 65 %. Zbytek bude patřit EPH.

Pro hlasovali všichni zastupitelé ODS, kteří měli jasno už počátkem týdne, a do poslední chvíle váhající kolegové z TOP09, na jejichž otázky odpověděla diskuze zastupitelů přímo s Danielem Křetínským, který na jednání do Plzně dorazil. Fúzi podpořilo i pět z deseti zastupitelů za ČSSD, část klubu ANO a dva ze tří Občanů patriotů. Proti byli všichni členové KSČM i KDU-ČSL.

Cesta k výsledku ale nebyla jednoduchá. Tříhodinové jednání se dvakrát přerušilo kvůli poradám jednotlivých klubů, padaly otázky, odpovědi, doplňující otázky a další odpovědi.

Výhody i nevýhody fúze a také druhé varianty, podle níž by teplárna dál patřila celá městu a její kotle by bylo třeba modernizovat, představoval technický náměstek primátora Pavel Šindelář. „Kdybych znal další variantu, nabídl bych ji, ale v tuto chvíli žádná další není nebo ji neznám,“ říkal.

Zastupitele, zdá se, přesvědčily racionální důvody. Například že drahá přeměna teplárenských kotlů by problém nevyřešila napořád, ale pouze na přechodné období, a že se sloučením sníží 950milionový dluh Plzeňské teplárenské. Křetínský také garantoval, že se v Plzni cena tepla nezvýší po dobu tří let. Už je schváleno, že současných 513,- Kč/GJ bude platit i příští rok a podle dohody má platit také v letech 2019-2021.

Ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela po hlasování řekl: „Jsme rádi, že si akcionář nakonec vybral progresivnější variantu, která je vizionářská a věřím, že ve spojení s tímto silným partnerem budeme lépe čelit rozbouřeným vodám evropské energetiky. Už v nich jsme a obávám se, že nás čekají ještě horší časy.“

O fúzi se i tak bude muset rozhodnout ještě jednou. Podle Daniela Křetínského se teď budou připravovat veškeré podklady nutné pro sloučení, což by mohlo být hotovo v květnu či červnu, pak se bude muset jednat znovu. „Vyžaduje se další schválení ze strany zastupitelstva a také korporátní schválení na úrovni obou společností Plzeňské teplárenské i Plzeňské energetiky. Obě společnosti musí projekt schválit s tím, že na straně Plzeňské teplárenské se souhlas zastupitelstva vyžaduje proto, že se jedná o nakládání s majetkem města,“ vysvětlil Křetínský.

Ovšem ve hře je také možné referendum, které budou chtít při říjnových komunálních volbách vyvolat komunisté. Nejprve sháněli podpisy pod petici, která s fúzí nesouhlasí, od petice plynule přešli k podpisům pod referendum. Musí jich sehnat třináct tisíc.
 

 

Autor: 
Pavel Korelus, vložil: milfi
Zdroj: 
Zdroj: https://plzensky.denik.cz/zpravy_region/teplarna-se-ma-spojit-s-holdingem-miliardare-kretinskeho-rozhodlo-zastupitelstvo-20171214.html