Staré Město pod Landštejnem už není obec, ale městys.

15. 12. 2017

Staré Město pod Landštejnem – Ještě na za počátku letošního roku se zdálo, že Staré Město pod Landštejnem zůstane i nadále obcí, ale vše je jinak.

Od 6. prosince je Staré Město oficiálně městysem a na Jindřichohradecku tak doplnilo Chlum u Třeboně, který byl dosud jediným v okrese.

Když v březnu staroměstští zastupitelé nepodpořili návrh starostky Aleny Šindlerové na to, aby obce získala zpět svůj historický status městyse, mezi důvody zamítavého postoje se objevily obavy z velkých nákladů na výměnu razítek a dalších technických náležitostí nebo rovněž z navýšení poplatků. Na konci listopadu již ale zastupitelé návrh na žádost o přidělení statusu městyse schválili.

Jak ujistila starostka Alena Šindlerová, lidé se rozhodně navyšování jakýchkoli poplatků bát nemusejí. „To, že jsme se stali městysem, vůbec nemá vliv na výši poplatků. Ty bychom mohli zvednout i v případě, že bychom zůstali obcí. Poplatky se ale nemění,“ ubezpečila.

V tuhle tak musejí v městysi vyměnit veškeré oficiální hlavičky, ať už na dopisech, nebo i v elektronické podobě. „Všude, kde je použito slovo obec, budeme používat slovo městys,“ objasnila stručně starostka s tím, že z obecního úřadu už je nyní úřad městyse. Zároveň bude potřeba vyměnit i oficiální razítka.

„Celé to bylo úžasně rychlé, na konci listopadu jsme podali žádost a nyní jsme dostali oficiální oznámení, že nám byl status městyse udělen,“ pochvalovala si Alena Šindlerová. „Nepředpokládáme, že by ta změna znamenala něco dalšího, než tyto technické záležitosti. Historicky se vracíme k počátkům toho, jak to tady u nás bylo,“ dodala.

Právě na historických podkladech se totiž zakládala žádost Staroměstských o navrácení statusu městyse. Již od roku 1495 je doložené, že Staré Město pod Landštejnem mělo městská práva. Dokládá to samotné jméno obce. V roce 1568 je obec dokonce uváděna výslovně jako město, později však jen jako městečko. V roce 1850 pak bylo uváděno Staré Město Altstadt, městys s osadou Ebergarsch, později Dobrohoř. Bývalo zde jedno z největších tržišť v Evropě, vedla tudy Zlatá stezka. Status městyse ale přestali ve Starém Městě užívat ještě před rokem 1954, kdy veškeré záležitosti veřejného života začaly obstarávat tehdejší národní výbory a města a městyse zanikly.
 

Autor: 
Petra Lejtnarová, vložil: milfi, foto: Miloš Fiala
Zdroj: 
https://jindrichohradecky.denik.cz/zpravy_region/stare-mesto-pod-landstejnem-uz-neni-obec-ale-mestys-20171214.html