Pro KSČM je nepřijatelný výrok Angely Merkelové k odsunu Němců. Odsoudil jej také prezident Zeman a premiér Babiš

20. 6. 2018

Angela Merkelová dnes řekla, že pro poválečný odsun Němců z Československa "neexistovalo ani morální, ani politické ospravedlnění". Je to revanšistické vyjádření a vůči České republice naprosté nepřijatelné. Sudetští Němci se masově podíleli na přípravě konečného řešení české otázky, které by znamenalo faktickou a biologickou likvidaci českého národa.

Relativizace výsledků 2. sv. války a jejích důsledků, jak je patrné, pokračuje. Je jen dobře že se prezident Miloš Zeman ohradil a "hluboce nesouhlasí" s výrokem německé kancléřky Angely Merkelové, že pro poválečný odsun Němců ze zemí střední Evropy nebylo morální ani politické ospravedlnění.

Za absolutně nepřijatelný jej označil také premiér Andrej Babiš. Výrok pronesený v období, kdy si připomínáme hrůzy heydrichiády, Lidice, Ležáky a zabití našich parašutistů podle Babiše "jitří staré rány".

Vyjádření o vyhánění českých rodin a vraždění českých občanů Merkelová nezmínila.

Jak však rozumět vyjádření českého ministerstva zahraničí, že kancléřka svým vyjádřením nezpochybnila podstatu Česko-německé deklarace?

jk
Vlastní