Hus promlouvá i k současnosti, zaznělo mnohokrát nejen na Pintovce

8. 7. 2018

Na řadě míst České republiky si v pátek 6. července lidé připomněli odkaz kazatele, církevního reformátora a někdejšího rektora pražské univerzity mistra Jana Husa, který pro své názory před 603 lety zemřel v plamenech na hranici v německé Kostnici (1415). Hus se svým apelem na pravdu stal příkladem zásadovosti, statečnosti a svobody svědomí.

»Kázal proti kupčení s odpustky a kromě jiného žádal i mravní čistotu kněží. Za své názory byl obviněn z kacířství. Učení Jana Husa dalo vzniknout husitskému hnutí a započalo reformu tehdejší církve. Významně zasáhl i do vývoje češtiny, když nahradil spřežkový pravopis diakritickým. Hus byl symbolem boje za svobodu projevu, za svobodu náboženskou, ale i za svobodu v obecném slova smyslu a nápravu věcí veřejných,« vyznala se ze svého obdivu k Husovi místopředsedkyně ÚV KSČM Kateřina Konečná. Husův odkaz našel uplatnění i za druhé světové války – Husovo jméno nesl například pancíř tanku i partyzánská brigáda bojující proti fašismu především na Českomoravské vrchovině. »A myslím, že jeho slova dodnes děsí nejednoho preláta!« uvedla europoslankyně Konečná.

»Pro pravdu žil a zemřel. Jeho učení v historii naší země neztrácí ani dnes svůj význam. Uctěme tichou vzpomínkou jeho památku,« připojila se na Twitteru KSČM předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM).

Setkání na Pintovce

Komunisté si pravidelně připomínají pokrokový Husův odkaz v přírodním areálu táborské Pintovky. Každoroční Setkání na Pintovce pořádá Ústřední výbor KSČM ve spolupráci s okresním výborem v Táboře a Jihočeským krajským výborem KSČM za součinnosti Levicového klubu žen Tábor. Akce láká občany z širokého okolí, vlastně z celého Jihočeského kraje, dokonce i z Vysočiny přijeli a byli zde i členové Klubu českého pohraničí z různých částí naší republiky, informovala Haló noviny Květa Šlahúnková, předsedkyně Republikové rady LKŽ, která akci také podpořila svou účastí.

Proslovy hostů - předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika, předsedkyně jihočeského krajského výboru strany Aleny Nohavové a člena ústředního výboru Petra Braného - se zabývaly odkazem velkého církevního, jazykového a společenského reformátora, ale také současnou situací a výzvou k podpoře kandidátů KSČM v podzimních volbách. Návštěvníky také zaujalo pohybové mistrovství členů skupiny historického šermu či středověké divadlo, děti se vydováděly na skákacím hradu, na houpačkách a jiných atrakcích, vyhrávala hudba, zkrátka, podle Haló novinami oslovených účastníků se Pintovka letos opět vydařila. A samozřejmostí bylo i chutné občerstvení či stánky s rukodělnými výrobky táborského klubu žen, jehož předsedkyně Alena Hudečková představila činnost tohoto aktivního levicového spolku.

KSČM projevila koaliční potenciál

Kováčik v hlavním vystoupení vyzdvihl odkaz M. Jana Husa pro současnost. »Žít ve lži je to nejhorší, co může národ potkat. Mistr Jan Hus byl za pravdu a své učení upálen v Kostnici. Pamatujme jeho odkazu a uctěme jeho památku.«

Nohavová připomněla Husův vklad rozvoji českého jazyka a jeho kultivaci. Společnost však žije soudobými problémy, proto se předseda poslaneckého klubu věnoval i současné situaci, před hlasováním poslanců a poslankyň o druhé vládě Andreje Babiše. Přiblížil své zkušenosti z mnohých setkání s občany, kteří si zejména cení, že KSČM nyní projevila svůj koaliční potenciál. Komunisté budou nadále aktivně působit, budou účinnou politickou stranou, ubezpečil Braný.

Husinec i Betlémská kaple

Vzpomínka na mistra Jana Husa následovala po oslavách svatých Cyrila a Metoděje, které připadají na první ze dvou po sobě jdoucích státních svátků, na 5. červenec. Tradiční bohoslužba k uctění Husovy památky se uskutečnila v pátek v pražské Betlémské kapli, kde Hus kázal. Bohoslužbu vedl patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta, zúčastnil se jí i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Každoročně se Hus oslavuje také v obci Husinec, která je pokládána za místo jeho narození. Již ve čtvrtek se zde uskutečnila pietní vzpomínka. Čtení Husových dopisů z Kostnice se ujal herec Vladimír Javorský, představitel této historické osobnosti v hraném dokumentu Lubomíra Hlavsy Cesta bez návratu. »To byl vynikající výkon. V zahradě (Husova) rodného domku jsme se setkali přímo s mistrem Janem,« řekla ČTK starostka Ludmila Pánková. Podotkla, že zájem o Husův odkaz oživený kulatým výročím jeho úmrtí před třemi lety neskončil. Součástí připomínky byl také lampionový průvod, ekumenická bohoslužba, divadelní a hudební představení a závěr oslav patřil koncertu Jihočeské filharmonie. Tradice Husových oslav v Husově rodišti se odvíjí od roku 1869. Při příležitosti 600 let od Husova upálení byl jeho rodný dům za 26 milionů korun opraven. Památník se nachází ve správě Církve československé husitské, je otevřen od května do října. Před svátkem v něm přibyla expozice pro děti přibližující život Jana Husa pomocí obrázků.

Mistra Jana Husa připomněly také dobové slavnosti na hradě Točník, kde v programu s názvem Ve znamení kalicha - za dob husitských mohli návštěvníci vidět jeho kázání.

Autor: 
mh; vložil: milfi
Zdroj: 
ihalo.cz