Sjednocená kandidátka "KSČM – ČESKÁ LEVICE SPOLEČNĚ" si zaslouží podporu

18. 12. 2018

Levice se již nesmí tříštit nýbrž spojovat, to si žádá doba a bohužel i turbulentní vývoj v Evropě. KSČM, Proti základnám, KSČ a SDS udělaly dobře, když našly názorovou shodu, společně kandidují a pro volby do Evropského parlamentu jdou bok po boku. V tomto rozhodnutí ÚV KSČM, Ne základnám, SDS a KSČ vidím jakýsi plamínek – snad programový zárodek slučování levice, který si zaslouží kultivovat a postupně rozvíjet.

Dílčí úvaha o širších souvislostech.

Vrátím se, jen pro tento účel trochu do politické historie. Když se ve 30-tých letech minulého století dral k moci německý fašismus tak tehdejší KSČ vyhodnotila pro koho představuje největší nebezpeční a podle toho přizpůsobila svůj program i taktiku. To největší nebezpečí představoval fašismus pro pracující lid – lidové masy. Proto v té době, v programové části strany převážila linie obrany před nastupujícím fašismem a militarismem. Strana hledala a našla spojence v širokých lidových masách. Pracující lid - lidové masy začala spojovat k boji proti fašismu, kterou známe jako programovou linii „Taktika jednotné a lidové fronty proti fašismu“.

Uplatňování této linie bylo přizpůsobeno podmínkám v různých variantách od poloviny 30-tých let až do porážky fašismu v roce 1945. V krátkém komentáři není prostor šířeji rozebrat, kdo a jak se o porážku fašismu zasloužil. Jen uvedu, že i z této doby pramenila obrovská důvěra v KSČ a její volební úspěchy v poválečném období na sebe nenechaly dlouho čekat.   

Poučení?

Je jím opravdová a očekávaná orientace na jednotu levicově orientované části společnosti a zárodky této jednoty vidím v rozhodnutí společně kandidujících stran a hnutí při volbách do Evropského parlamentu. Nastartovaný politický směr při rozhodování o stanovení postupu při volbách do Evropského parlamentu obsahuje prvky uplatňování programové linie KSČ ze 30-tých let minulého stolení. Vidím orientaci na širší jednotu a to je to hlavní. 

Proto vítám rozhodnutí KSČM, Ne základnám, SDS a KSČ spojit své síly ve volbách do Evropského parlamentu. Věřím, že toto je zatím jen malý začátek, že touto formou může dojít postupně k prohloubení větší spolupráce mezi levicovými subjekty a tím k posílení levice jako celku.

Úspěch kandidátů z více politických stran a hnutí na společné kandidátce do Evropského parlamentu je pro evropskou společnost nanejvýš žádoucí. V evropských volbách nejde jen o českou společnost. Úspěch společné kandidátky KSČM - ČESKÁ LEVICE SPOLEČNĚ se může postupně rozvíjet a stát se  silnou hrází proti bezskrupulóznímu liberalismu se všemi jeho negativními projevy.

Autor: 
Josef Kovařík
Zdroj: 
Vlastní