Zamyšlení za uplynulým rokem

8. 1. 2019

Už téměř tři desítky let můžeme napsat, že rok, jenž právě uplynul, nebyl jednoduchý. K “polistopadové” době již (bohužel) neodmyslitelně patří ztráta všech sociálních jistot. A tak každý rok je pro mnoho rodin dennodenním bojem za udržení bydlení, o splácení hypoték, úvěrů. Nic není jisté ani v práci, které je sice hodně, ale takové tempo výroby – jako je tomu dnes – nemůže zákonitě dlouho vydržet. Ekonomové varují, že za dveřmi už čeká další finanční krize. Také pro Komunistickou stranu Čech a Moravy nebyl rok 2018 věru jednoduchý. Zprvu proběhl v Nymburce X. sjezd strany, na němž byl předsedou znovuzvolen Vojtěch Filip. Vypadalo to, že rozhádaná strana se částečně zklidnila a nadcházející podzimní krajské a senátní volby budou pro KSČM úspěšnější, nežli loňské volby sněmovní. To se ale nepotvrdilo. Volby se pro levici, jakožto celek, staly pohromou. Nelze se stále vymlouvat, že pokračuje trend poslední doby, kdy nám levicové voliče přetáhlo hnutí ANO a Okamurovo extrémistické SPD, že dělají líbivější politiku, jež přitáhne větší množství voličů. I těch levicových. Vůbec už nelze poukazovat na to, že druhá levicová strana – soc. dem. – se dostala také do obrovské krize, a že se delší dobu pohybuje v preferencích za námi.

Po těchto volbách pochopitelně vládly emoce, volalo se po radikálním a rychlém řešení. Ústřední výbor KSČM ovšem vyslovil důvěru současnému vedení. Členové ÚV KSČM tímto potvrdili, že není dobré za každou cenu měnit vedení. Je třeba uznat, že současné vedení poprvé od roku 1989 přivedlo KSČM k podpoře vlády. I když se přímo nepodílíme na složení kabinetu, stali jsme se významným jazýčkem na vahách. Babišova vláda ANO a ČSSD v nás získala nejenom spojence, ale i nesmlouvavého kritika, který neustoupí od svého sociálně-spravedlivého programu. Za významný bod považuji kupříkladu prosazení jednání o církevních restitucích.

Tento rok nás čekají volby do Evropského parlamentu. Je dobré, že KSČM postavila kandidátku na mladé, ale politicky ostřílené Kateřině Konečné. Je na nás, abychom dokázali zmobilizovat naše členy a levicové voliče k účasti na těchto – zdánlivě nevýznamných – volbách. Dle mého názoru jsme schopni dosáhnout daleko lepších výsledků, než tomu bylo ve volbách parlamentních či obecních. Je to pro nás velká šance.

Závěrem popřeji všem lidem mnoho zdraví a radosti v roce 2019. Nenechme se zastrašit, neboť mnohé můžeme společně změnit!

Radek Nejezchleb, předseda OV KSČM

Autor: 
Radek Nejezchleb
Zdroj: 
Naděje; vložil: milfi