Politický boj pokračuje. V ČR odstartoval evropský audit kvůli údajnému střetu zájmů A. Babiše

12. 1. 2019

Informovala o tom mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Kontrola je prováděna u MPSV, MMR a Státního zemědělského intervenčního fondu. Prověřuje se údajný střet zájmů premiera Babiše při přerozdělování evropských dotací.

Důvodem k auditu se stalo podezření evropských úřadů, že by český premiér Andrej Babiš (ANO) mohl být ve střetu zájmů kvůli dotacím pro holding Agrofert. První část auditu proběhne na ministerstvu práce a ministerstvu pro místní rozvoj a příští týden bude celý proces pokračovat ve Státním zemědělském intervenčním fondu (SZIF).

Dané podezření o střetu zájmů ohlásila česká pobočka Transparency International. Toto podezření následně podpořila opoziční strana Pirátů. Protikorupční organizace se domnívá, že i když byl Agrofert převeden do svěřeneckých fondů, může jej český premiér ovlivňovat i během jednání o podobě evropského rozpočtu či jednání o rozdělování evropských dotací v České republice.

Za rozhodující je považováno nařízení EU týkající se střetu zájmů platné od 2. srpna 2018. Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF), ale od této doby žádné dotace neproplácí a dokončují se jenom dotační programy staršího data.

Zdroj:  https://cz.sputniknews.com/ceskarepublika/201901118918385-Cesko-ministerstvo-audit-stret-zajmu-Babis/

Upravil a vložil: jk
cz.sputniknews.com