Potvrzeno, stíhání Babiše zastaveno Státní zastupitelství včera potvrdilo informaci, která prolákla do médií již v uplynulých dnech:

2. 9. 2019

Trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo bylo zastaveno. Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip upozornil, že se jedná o konečné rozhodnutí orgánu činného v trestním řízení, kterým trestní řízení končí. »Smutné je, že to dlouhou dobu zatěžovalo českou politickou scénu. Vytvářelo to konfrontační nálady ve společnosti«, uvedl. Podle šéfa pražských žalobců Martina Erazíma šlo o složitou právní otázku ohledně výkladu právního pojmu malý a střední podnik. Právě pro ty byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala. Obviněné osoby jako žadatelé o dotaci deklarovaly Farmu Čapí hnízdo jako malý a střední podnik formou čestného prohlášení. Orgány činnými v trestním řízení bylo toto tvrzení považováno za nepravdivé, a došlo proto k zahájení trestního stíhání. Dokazování však podle Erazíma vedlo k závěru, že podnik podmínky splňoval. Proto se Erazím ztotožnil se závěry dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha. Propojení Čapího hnízda s Agrofertem podle Erazíma nehrálo roli, protože si oba podniky nekonkurovaly ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu. I přes zjištěné vazby mezi těmito subjekty, zejména prostřednictvím rodinných příslušníků, byla proto Farma Čapí hnízdo správně posouzena jako nezávislý podnik, vysvětlil Erazím. »Po seznámení se s touto právní úvahou jsem si byl nucen, v rámci možnosti využití svých oprávnění vedoucího státního zástupce, položit otázku, zda já osobně bych za tohoto právního stavu na kohokoliv, ať už by se jednalo o premiéra nebo osobou jinou, podal obžalobu. Musel jsem si poctivě odpovědět, že nikoli«, uvedl Erazím.

Kauza, která se podle něj na počátku jevila jako jednoduché podvodné jednání při získání evropské dotace, se vlivem dokazování a především nutností vykládat evropské předpisy vyvinula do složité právní otázky v části výkladu aktů přijatých orgány Evropské unie. K jejímu řešení by mohl být podle Erazíma příslušný Soudní dvůr Evropské unie». I pokud by v důsledku až následné desetileté rozhodovací praxe soudního dvora bylo dovozeno, že Farma Čapí hnízdo nesplňovala definici pojmu malý a střední podnik v době podání žádosti o poskytnutí dotace v roce 2008, nepovažuji za možné klást komukoliv za vinu možné nesprávné posouzení takové právní otázky v době podání žádosti o poskytnutí dotace před 11 lety«, podotkl Erazím. Šaroch se podle něj v odůvodnění usnesení vypořádal i se závěry Evropského úřadu proti podvodům (OLAF), aniž je rozporoval či došel k opačnému výkladu.

Rozhodnutí o zastavení stíhání pošle městské státní zastupitelství bezodkladně po právní moci šéfovi žalobců Pavlovi Zemanovi, který může rozhodnutí zrušit jako nezákonné.

Babiš dlouhodobě odmítal, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Stíhání kromě něj čelila i jeho žena, dcera, švagr a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. Zastavení trestního stíhání se zatím netýká premiérova syna Andreje Babiše mladšího. Ve vyloučené části vyšetřování stále pokračuje, uvedli žalobci. Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert. (ste)

Autor: 
(ste) - HaNo
Zdroj: 
Haló noviny; Vložil: milfi