Petr Šimůnek: Chci sochu Koněva zapsat mezi kulturní památky

5. 10. 2019

Boj o pražskou sochu sovětského maršála Ivana Koněva, kterou chce odstranit Praha 6, nekončí. Místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek ji chce zapsat mezi kulturní památky.

"Jako občan se v pondélí vydám na ministerstvo kultury, kde předám žádost, aby šéf rezortu Lubomír Zaorálek zapsal sochu mezi kulturní památky. Jde o to, abych zabránil odstranění této sochy. Je to jeden z posledních takových památníků v Praze. Už byl odstraněn smíchovský tank, přejmenována třída Rudé armády a byla sundána i deska ze Staroměstské radnice, která připomínala osvobození Prahy Rudou armádou. A já si myslím, že některý ze symbolů by v Praze zůstat mohl, aby to připomínal generacím, které přichází po nás. Zaorálek je zkušený politik, byl ministrem i v minulých obdobích. Je z Ostravy, tedy z regionu, který osvobodila Rudá armáda spolu s 1. československou samostatnou brigádou a má kladný vztah k těmto památkám," řekl iDnes Šimůnek.

Celý článek najdete na iDnes.cz

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/konev-socha-navrh-kulturni-pamatka-simunek-kandidatura-kscm-predseda.A191004_144532_domaci_kop

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
IDnes.cz; vložil:milfi