Kováčik: Převážná většina seniorů žije mimo domovy seniorů, proto bych byl velmi opatrný s uvolňováním opatření

7. 4. 2020

Předseda Poslaneckého klubu Pavel Kováčik byl v pondělí hostem pořadu České televize Události, Komentáře speciál. O opatřeních proti koronavirové krizi a pomoci firmám i lidem touto krizí postižených a také o nouzovém stavu diskutoval s M. Pekarovou Adamovou (TOP 09) a V. Rakušanem (STAN).

"Jsem přesvědčen, že 76 % občanů je s vládními opatřeními spokojeno a respektují ta opatření. Tu situace zvládáme velmi dobře, ale nevím, jestli ten čas s uvolňováním už nastal.  Některá ta opatření, která se teď uvolňují, otevírají se další obchody za velmi tvrdých podmínek, neznamenají, že se přestanou nosit roušky a že se začnou zase lidé objímat na veřejnosti. Ten virus tady pořád je," řekl Kováčik v pořadu.

"Já bych jenom připomenout, že převážná většina seniorů žije mimo domovy seniorů, proto bych také byl velmi opatrný s uvolňováním těch opatření, protože, jestliže máme chránit tu nejohroženější skupinu, což jsou senioři, kteří navíc ještě častěji trpí cukrovkou, vysokým tlakem, a tak podobně, a jsou, jak se říká, první na ráně, jsou nejcitlivější, tak musíme jako celá společnost dodržovat ta opatření, která jsou možná nejúčinnější, i když jsou nepříjemná. Otevření hranic, pro výjimečné případy, pro zásobování za jasně vymezených podmínek samozřejmě možné je, ale jako úplně volné otevření hranic, na to si skutečně bude muset ještě počkat.!

Záznam pořadu - https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/220411...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM