Ulrich SCHNEIRER, generální tajemník FIR: Pražská tragédie. Odstranili osvoboditele

8. 4. 2020

Mezinárodní federace odporu – Sdružení antifašistů (FIR) vydalo v rámci protestu proti nedávnému skandálnímu znesvěcení památníku maršála Koněva v Praze následující tiskové prohlášení signované lídrem Federace:

Zatímco po celém světě - navzdory pandemii koronaviru - je udržována při životě připomínka 75. výročí osvobození Evropy od fašismu a války, připomínání obětí a uctívání osvoboditelů z řad antihitlerovské koalice, správa pražského obvodu se oddala politickému skandálu, nepřekonatelnému ve svém maloměšťáctví a slabomyslnosti.

Navzdory mezinárodním protestům a intervencím, včetně těch směřovaných k české státní vládě, byl v pátek 3. dubna rozebrán a odvezen pomník maršála Koněva, který jako vrchní velitel dosáhl vojenského osvobození vyhlazovacího tábora Osvětim a Československa. Pouhých pár týdnů předtím, 27. ledna 2020, uctili čeští antifašisté maršála Koněva u tohoto pomníku na paměť obětí fašistické vyhlazovací politiky.

Je zřejmé, že se obvodní správa pokusila využít výjimečné situace výchozích omezení spojených se zdravím, aby naplnila znesvěcení památníku bez veřejných protestů. Zjevně chtěla zabránit tomu, aby se v den osvobození českého hlavního města a v Den vítězství tisíce pražských občanů vydaly k tomuto pomníku a připomněly si osvoboditele květinami a dalšími poctami.

Po skandální deklaraci Evropského parlamentu z 19. září 2019, jež byla použita jakožto uzákonění, zvlášť v Pobaltských státech a v Polsku, k odstranění vzpomínkových památníků na osvoboditele, jsme teď v Praze svědky dalšího otřesného příkladu následků tohoto historického revizionismu.

FIR a její členské federace jsou si přesto jisté, že čeští antifašisté a mnozí občané si navzdory této hanebnosti uchovají vzpomínku na osvoboditele a důstojnými veřejnými formami si připomenou maršála Koněva a tisíce bojovníků v řadách Rudé armády, kteří se podíleli na dosaženém osvobození.

Autor: 
Ulrich SCHNEIRER, generální tajemník FIR, překlad: Sedl
Zdroj: 
ihalo.cz