To snad ne! Kraje nejsou firmy, pane ministře!

15. 9. 2016

A je to tady zase. Řídit kraje jako firmu? To si snad ministr Babiš dělá z lidí opravdu dobrý den. Původně jsem se domníval, že snad jde o nějaký nemístný žert, či snad o antikampaň vedenou proti němu. Ale ne. Když totiž billboardy s vicepremiérem Babišem, který na nich jasně říká, že „budou řídit kraje jako firmu,“ doslova pohltily naši republiku, uvědomil jsem si, kam až jsou někteří schopni dojít a co to může znamenat pro lidi.

Kraje totiž nejsou firmy a rozhodně nelze jejich obyvatele propustit jako zaměstnance, aby se snížily náklady. Každý z nás někde bydlí a nemyslím, že je možné nařídit, abychom se vystěhovali, protože nejsme pro firmu dostatečným zdrojem zisku. Praktiky některých podnikatelů známe, namísto hledání práce pro zaměstnance raději propouští a ušetřené peníze na mzdách vyplatí sobě jako vyšší zisk. Navíc heslo z billboardu říká, že do rozhodování žádná demokracie nepatří a hlasování zvolených zastupitelů je zbytečné, když kraje bude Andrej Babiš centrálně řídit.

Hejtmani budou pouze plnit úkoly z centrály a společně s radními a náměstky budou loutky bez pravomoci. Investice do zdravotnictví a sociální oblasti, do silnic, které se musí opravit, by rozhodoval všehoznalý úředník v centru. Nebo by snad zavedli zástupci hnutí ANO mýtné na hranicích krajů, aby řidiči museli zastavit a zaplatit, aby se jim peníze do oprav silnic vrátily? O nemocnicích ani nemluvím. A kdo by neplnil finanční plán, šel by zřejmě z kola ven.

Taková "Firma" totiž platí jen všehoschopné manažery, kteří jsou orientovaní na zisk. V tomto se tak začínám obávat, co nastane, pokud většina voličů řekne „ANO“. Někdy je potřeba se spálit, abychom se poučili. Bojím se, že tato lekce by byla nejen poučná, ale především zničující pro nás všechny. A to na čtyři roky nepodmíněně! Smutné. Jako věčný optimista stále věřím, že se jedná jen o žert a že pan vicepremiér přirovnání krajů k firmám nemyslí vážně. Nebo snad ANO?

 

Autor: 
Vojtěch FILIP, místopředseda PS PČR a předseda ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM