Jihočeští členové ÚV KSČM při dnešním mimořádném hlasování odmítli podpořit státní rozpočet

15. 12. 2020

Také hlasování členů ústředního výboru bylo jednoznačné. Nepodpořit státní rozpočet a předseda ÚV KSČM V. Filip ujistil, že ani poslanci ze sálu neodejdou. Tím jisté kompromisní návrhy, které byly v tomto smyslu vysloveny, ústřední výbor ostře odmítl.

Od časných ranních hodin probíhalo mimořádné vyjednávání A. Babiše a ministryně financí Aleny Schillerové s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem a předsedkyní sněmovního rozpočtového výboru Miloslavou Vostrou. To dříve osobně s jistou dávkou přezíravosti Andrej Babiš odmítal. Jak napsaly internetové Novinky, další jednání pokračovalo i večer, na němž A. Babiš informoval o závěrech jednání s panem prezidentem, který snad avizované veto vůči daňovému zákonu přehodnotí.

Sporným bodem jsou stále vyčleněné peníze státního rozpočtu ve výši 10 mld. pro nákup, v této době nepotřebné a někdy zastaralé, vojenské techniky. Tento bod považuje KSČM za stěžejní a jistým způsobem za symbolický. Jde však i o další návrhy, kterých je celá řada a daňový balíček v jakémkoli  znění je ohrožuje.

V posuzování lze vzít v úvahu stále méně skrývanou politickou proměnu předsedy vlády A. Babiše, který se v posledním roce stále více přiklání k politice pravicového pojetí extrémního liberalismu v českém prostředí. Nelze přehlédnout ani jeho silové a přezíravé postoje vůči KSČM v poslední době.

Autor: 
Josef Kovařík, člen ÚV KSČM
Zdroj: 
Vlastní