5. 10. 2016

Minimální mzda vzroste o 1 100 Kč. Vláda dnes, dva dny před krajskými volbami, rozhodla, že od ledna 2017 bude minimální mzda 11 000 Kč. Tuto částku již během léta zveřejnila jako svůj cíl ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová - Tominová.

Hnutí ANO2011 a jeho předseda mediální magnát a majitel korporátu Agrofert a.s. byl celou dobu zdrženlivější. Navrhoval částku kolem 10 500Kč. Jedním z volebních hesel TOP09 ve volbách je: "Odměna za práci musí být vyšší než dávky." S takto navýšenou částkou však nesouhlasí, je to prý velký skok. Dosti schizofrenní postoj, nemyslíte pánové poslanci?

Předseda ODS Petr Fiala zpochybnil minimální mzdu rovnou a výši odměny by nechal na domluvě mezi pracujícím a zaměstnavatelem. Ovšem jedno z jejich volebních hesel v Ústeckém kraji je:"Sociální dávky za práci" a "Zjednodušme to". Já říkám, že obecně platí, že za odvedenou práci náleží výplata. Tímto heslem se kandidáti ODS veřejně odhalili, jak to s lidmi pracujícími za mzdu skutečně myslí. Dalším sdělením Petra Fialy na billboardech je: "Patříme na Západ, ne na Východ!"

Podívejme se na Východ, jak to mají na Slovensku? Tamní minimální mzda je od roku 2016 stanovena na částce 405 euro. Přepočteme-li jedenáct tisíc korun na eura, pak při kurzu 27Kč za jedno, dostaneme celkem 407,5 euro.

V Německu je letos minimální hodinová mzda 8,5 euro = 230 Kč,

V Polsku v roce 2015 činila minimální mzda 1 750 PLN (11 147 Kč) měsíčně. S kým se více srovnávat, než se státem, který je nám nejblíže, vzájemně si rozumíme a máme společnou historii?

Posledních 24 let si jde každý národ vlastní cestou, zpočátku jsme byli pro Slovensko vzorem. Po Topolánkovo-Kalouskovo-Nečasově pokusných vládách nás minimálně v této otázce předběhli i na Slovensku. Tímto rozhodnutím vlády tak symbolicky Slovák Andrej Babiš, jako místopředseda vlády pomohl srovnal krok. Kam tedy skutečně patříme podle ODS, když i našeho východního souseda teprve doháníme?

Jiří Šebelle, kandidát do Zastupitelstva Jihočeského kraje
Vlastní