Poučení z neúspěšných voleb: Je to na nás

11. 10. 2016

Máme za sebou krajské a senátní volby. Očekávání byla optimistická, leč realita přinesla pro KSČM studenou sprchu. Naše strana v krajích získala 10,55 % hlasů voličů, což je téměř poloviční pokles oproti úspěšným volbám 2012. Účast byla u nás v Jihočeském kraji pouze o 2,28 % nižší než před čtyřmi lety, avšak v celkových výsledcích se projevila dost dramaticky. Počet hlasů byl pro KSČM o polovinu nižší (2012 – 37 187 hlasů a 19,37 %, 2016 – 18 317 hlasů a 10,00 %). Na celorepublikové úrovni přišlo k volbám taktéž jen asi o dvě procenta méně lidí, nicméně úbytek poloviny voličů je vskutku tristní. Kam se poděla ona polovina voličů, jež v roce 2012 KSČM dala svůj hlas? Museli dát hlas někomu jinému.

Přesto se domnívám, že osm krajů, kde jsme se podíleli na vedení, se rozvíjelo. Dle mého názoru jsme odvedenou práci zástupců KSČM ve vedení krajů a náš podíl na dobrém fungování, neuměli lidem vhodně prezentovat. Samozřejmě nemáme prostředky jako pan Babiš, proto musíme jít přímo mezi lidi, přece platí náš slogan "S lidmi pro lidi". To není věc ústředí, ale nás v regionech! Nemůžeme pořádat akce, abychom se na nich skrývali a báli se zveřejnit, že to pořádá KSČM, což takto někde chodí.

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip řekl, že je třeba vše analyzovat, kde došlo k zásadním pochybením a to je úkol nejen pro ÚV, ale i pro okresní a krajská vedení. Krajská vedení strany jsou zodpovědná za složení kandidátek a za program. Také já jsem členem krajského výboru strany v Jihočeském kraji, takže nesu svůj podíl na tomto neúspěchu. Je zapotřebí být k sobě kritický a sjednat nápravu. Určitě jsem mohl udělat pro úspěch strany více, ale na druhou stranu u nás v obci obhájila KSČM pozice a skončila na 2. místě s více jak 15 %. Není to úspěch, s ohledem na celostátní výsledky KSČM jde o výsledek uspokojivý. Taktéž další výsledky z regionu, kde žiji, nebyly tolik katastrofální, například ve Slavonicích jsme volby opět vyhráli se ziskem téměř 28 %. Bohužel výsledky ve velkých městech nám nenahrály. V krajském městě Českých Budějovicích jsme dosáhli jen na necelých devět procent, což ostatní regiony a tzv. venkov nedoženou. Světlou stránkou voleb bylo pro mě jakožto kandidáta vyjádření podpory od řady občanů na mém facebookovém profilu a v předvolebních diskusích. Napsal mně například jeden věřící pán, jenž uvedl, že nás volí, přičemž na Moravě je podle něj takovýchto věřících víc. Nelíbí se jim chování členů KDU-ČSL ve vládě a proto jsme pro ně přijatelná alternativa.

Darmo lamentovat nad tím, že se nám nepodařilo dostat všechny naše voliče a sympatizanty k volbám. Bolestínství nikam nevede. Za rok nás čekají volby do PS. Blíží se výroční schůze, okresní a krajské konference. A právě zde musíme zareagovat na nepovedený volební výsledek. Nelze se jen kritizovat „na oko“, bouřit se a hřmít, ale je nutné vyvodit důsledky tohoto historicky nejhoršího výsledku strany, a to třeba i personálně na úrovni krajské či okresní. Já osobně budu ochoten předstoupit před spolustraníky, aby rozhodli, zda mám zastávat funkci.

Autor: 
Radek Nejezchleb, člen JčKV KSČM
Zdroj: 
Vlastní