Tomeš Vytiska: O některých skutečnostech jednání Ústředního výboru KSČM 17. dubna v Nymburce

20. 4. 2021

Minulou sobotu proběhlo v Nymburce jednání ÚV v atmosféře očekávání změny ve vedení strany. Opakovaně ve volbách KSČM skončila se stále horšími výsledky, přičemž jedním ze zásadních důvodů je skutečnost, že poslanci, kteří ovládají stranu a zejména její vedení se netají tím, že politika se v ČR dělá v parlamentě a na tu je třeba se soustředit. Na rozdíl od tohoto mylného názoru poslanců, jsem nejenom já přesvědčen, že politika se má dělat pro lidi tedy pro veřejnost, která nás volí. Ať si to chceme nebo nechceme připustit jsme totiž volební stranou, u které je počet voličů násobně vyšší, než je počet členů strany. Těmto voličům bohužel výsledek hlasování na ÚV radost neudělal. Ti, kteří mohou za opakované volební prohry, nadále zůstávají ve vedení strany.  

Ale k průběhu jednání, v jehož průběhu se postupně dostavilo 78 členů ÚV. Ještě před zahájením jednání se ti, kteří se zeptali (patřím mezi ně – ptal jsem se předsedy strany) dozvěděli, že nikdo z vedení strany nebude rezignovat. Tj. různá zveřejněná opakovaná tvrzení o dání funkcí k dispozici a další podobné přísliby od členů vedení KSČM, se ukázaly zcela prázdnými. Nevím, zda je dobře, když naši stranu reprezentují lidé, kteří neváhají říkat něco zcela jiného, než poté dělají. Z uvedeného důvodu byl Martinem Říhou předsedou MěV Brno při schvalování programu podán návrh na zařazení bodu – návrh na odvolání vedení, který v hlasování získal podporu a byl schválen 48 přítomnými. Ještě před tím byl hlasován návrh na vyřazení bodu volba vedení, ten však získal podporu pouhých 17 členů ÚV, takže nebyl schválen.

K samotnému hlasování o odvolání nutno dodat, že to se netýkalo s. Konečné, jejíž rezignaci z funkce místopředsedkyně vzal ÚV na vědomí.

Dle stanov bylo zapotřebí k odvolání 2/3 hlasů všech členů ÚV, nejenom přítomných, tj minimálně 60 hlasů.

Výsledek tajného hlasování přítomných členů ÚV uvádím pouze hlasy pro byl následující:

s. Šimůnek - pro odvolání 34 hlasů

s. Filip       - pro odvolání 46 hlasů

s. Grospič   - pro odvolání 47 hlasů

s. Ort         - pro odvolání 49 hlasů         

Po tomto hlasování je zřejmé, že s výjimkou s. Šimůnka ostatní členové vedení strany včetně předsedy nemají důvěru nadpoloviční většiny všech (nejenom přítomných) členů ÚV. Z mého pohledu jde o výsledek, který by měl tyto soudruhy (nikoli s. Šimůnka) vést k tomu že by ze svých funkcí rezignovali.  Jejich počínání je však zcela jiné. Ke změně tohoto stavu tak jiné cesty než odvolání vedení strany na sjezdu, není. Pro svolání sjezdu je zapotřebí žádosti minimálně 1/3 okresů. Najdou se ve straně?

Autor: 
Tomeš Vytiska, člen VV ÚV KSČM
Zdroj: 
Vlastní autora; vložil: milfi