Mluvčí ruského Ministerstva zahraničních věcí Maria Zacharovová na adresu České republiky

20. 4. 2021

V pondělí 19.4.2021 poskytla mluvčí ruského Ministerstva zahraničí Maria Zacharovová ruským mediím několik odpovědí na kauzu „Vrbětice a vzájemného vyhoštění diplomatů s Českou republikou“.

Zacharovová uvedla, že sobotní tisková konference premiéra Babiše a vicepremiéra Hamáčka byla překvapením pro Ruskou federaci, protože pro takové případy je v arzenálu diplomatů krok číslo jedna. Zvednout telefon a využít k tomu speciálně vytvořené telefonní linky a nejdříve jednat o těchto věcech. Žádat vysvětlení, požádat případně o součinnost, ale také dát prostor k vyjádření druhé straně! To se z české strany nestalo! Česká republika se rozhodla okamžitě vyhostit 18 diplomatů Ruské federace.

Dále Zacharovová uvedla, že je překvapena, že jsou čeští politici překvapeni, že Rusko zareagovalo na tento postup České republiky stejně razantně a v tom rozsahu, kdy vyhostilo 20 českých diplomatů, kteří museli opustit Ruskou federaci do 24 hodin. Co čekali, řekla Zacharovová? To je standardní reakce v diplomacii na prvotní bezprecedentní nepřátelský krok druhého státu.

Zacharovová dále uvedla, že nechápe, proč tímto krokem čeští politici obětovali zájmy České republiky ve vztahu k Ruské federaci, zájmům západních velmocí, především USA. Uvedla, že celé obvinění Ruské federace v této záležitosti je absurdní a ničím nepodložené.
Poukázala také na to, že nejdříve premiér Babiš hovořil o tom, že jednoznačné důkazy o vině ruských agentů budou předloženy veřejnosti. Nyní změnil názor a důkazy údajně zůstanou v utajení.

Uvedla, že nechápe, proč čeští vládnoucí politici obětovali tímto ničím nepodloženým krokem zájmy občanů České republiky zájmům západních velmocí? Vždyť tady byly rozjednané kroky na ochranu zdraví a životů občanů České republiky v podobě dodávek ruské vakcíny Sputnik – V, ale i jiné obchodní aktivity. To vše je tímto krokem zastaveno.

Uvedla, že je to více než ponižující a absurdní přístup české strany! 

Dále se Zacharovová vyjádřila k nedávnému zmaření přípravy o státní převrat v Bělorusku a k připravovanému atentátu na běloruského prezidenta Lukašenka ze strany CIA, která je řízena přímo prezidentem USA Bidenem! Uvedla, že skupina organizátorů a atentátníků byla sledována bezpečnostními složkami Běloruska i Ruské federace delší čas. Důkazy o jejich aktivitách, předávky pokynů a peněz jsou zaevidované bezpečnostními složkami na video i na zvukových záznamech. Byl to plánovaný pokus o změnu ústavního pořádku v Bělorusku (!), ze strany nejvyšších politiků USA, kteří se považují za vůdce světa!  

Plánovaná vražda prezidenta Běloruska Alexandra Lukašenka, tedy nejvyššího představitele členského státu OSN, to je něco, co už zde v tomto regionu nebylo dávno a co je za hranou všeho!

USA z těchto činů většinou obviňují Ruskou federaci. Česká aféra s „Vrběticemi“ měla podle Zacharovové přehlušit zveřejněné informace o odhalení tohoto protistátního spiknutí USA a jejich spojenců vůči Bělorusku! Říká se tomu odvlečení pozornosti lidí na jinou událost!

Zřejmě proto Zacharovová mluví o tom, že Česká republika ničím nepodloženou aférou Vrbětice vědomě obětovala své národní zájmy pro zájmy USA. 

Čeští vrcholní politici vědomě podle ní poškodili svojí zemi a své občany!

 

Autor: 
V.F., Mediální úsek Plzeňského KV KSČM; vložil: milfi
Zdroj: 
Youtube