76. výročí osvobození naší vlasti Rudou armádou si připomněli také slavoničtí komunisté.

7. 5. 2021

Dnes, 8. května 2021, se členové I. ZO KSČM ve Slavonicích u pomníku rudoarmějce poklonili památce těch, kteří osvobodili naše město a celou naši zemi od fašistické nadvlády. Tímto dnem také skončil největší válečný konflikt v Evropě.

Pomník Rudé armády byl dne 9. 5. 1951 odhalen v ulici Na potoku na místě, kde dne 28. října 1928, v den 10. výročí prohlášení Československé republiky, byla slavnostně zasazena „Lípa Svobody“. Za obec promluvil i tehdejší starosta Anton Plach, zúčastnil se i místní „Turnverein a Freiwilliger Feuerwehr“ (Místní tělocvičný spolek sbor dobrovolných hasičů). Lípa byla při příchodu okupační Hitlerovské armády v září 1938 skácena. Pomník, jehož tvůrcem je Arn. Hübner ze Slavonic, byl pořízen ze sbírek mezi občanstvem. Dřevo na oplocení prostoru tehdy darovali dělníci zdejší elektropily, květinovou výzdobu a úpravu okolí obstaraly ženy z ulice Na potoku. Ozdobné keře daroval konsum „Vzájemnost“. Za ohoblování latěk na plot bylo zdejšímu SKP zaplaceno přes 4.000,- Kčs. Slavnosti odhalení zúčastnilo se velké množství obecenstva a lidové milice z celého okresu. (Citace ze slavonické kroniky).

V současné době se pomník již několirát stal terčem útoku neznámého vandala, který poničil znak srpu a kladiva. Přestože jsou u pomníku kamery se záznamem, nepodařilo se vandala identifikovat, neboť chodí tuto "práci" vykonávat v dokonalém zahalení.

Fotogalerie

Autor: 
Miloš Fiala, předseda I. ZO KSČM Slavonice.
Zdroj: 
Vlastní autora; vložil: milfi