Porážka Trumpa, naděje pro světový mír

21. 10. 2016

Nepamatuji se, že by v posledních letech přišlo ze Spojených států amerických něco, co by ve mne vyvolalo pozitivní pocit. Snad jen v roce 2008 jsem byl mile překvapen, když po fanatickém republikánském prezidentu Georgi W. Bushovi nastoupil umírněný demokrat Barack Obama. Svůj triumf poté v roce 2012 zopakoval. Toť vše.

S obavami jsem v posledních měsících vzhlížel za oceán, kdy prezidentské volby jsou skutečně na dohled. Bude se volit mezi republikánem Donaldem Trumpem a demokratkou Hillary Clintonovou. Miliardář Donald Trump ve mně vzbuzuje veliké obavy. Oprávněně. Zvolení kontroverzního a nevyzpytatelného Trumpa prezidentem Spojených států by bylo vážným ohrožením světového míru. V tisku jsem se o Trumpovi dozvěděl kdeco, za zmínění stála studie vědců z Oxfordu, jež srovnávala hodnoty psychopatických rysů osobnosti Trumpa a Clintonové s významnými politickými osobnostmi minulosti. Newyorský magnát svou sokyni výrazně předčil. Že se divím: Trump obsadil 4. místo za bývalým iráckým prezidentem Saddámem Husajnem, středověkým anglickým králem Jindřichem VIII. a někdejším ugandským diktátorem Idim Aminem. Až za Trumpem  se objevily Adolf Hitler či Vilém Dobyvatel. Clintonová figuruje na 11. příčce mezi Napoleonem a zmíněným římským vládcem.

Naštěstí pro Američany, a pro svět, je Trump při své pošetilosti břídilem. Poslední měsíce kampaně totálně projíždí. Nejprve zlehčil projev rodičů padlého amerického vojáka muslimského vyznání, kteří kritizovali na demokratickém sjezdu Trumpův paušalizující pohled na muslimy. Poté posměšně vykázal z tiskové konference matku s plačícím dítětem. Zlehčil potřebu řešit sexuální obtěžování ve firmách občanskoprávní cestou a ještě si nemístně zavtipkoval poté, co mu jeden z veteránů daroval své Purpurové srdce. Korunu všemu nasadil ve třetí debatě se svou demokratickou soupeřkou, kdy Trump odmítl výslovně říct, že případnou porážku bez výhrad uzná. Chce tak prý učinit, až uvidí výsledky. Clintonová reagovala slovy, že je prohlášením svého soka zděšená. „Chci slíbit a zavázat se před všemi mými voliči a stoupenci a před všemi občany Spojených států, že totálně uznám výsledky těchto velkých a historických prezidentských voleb... Pokud vyhraju," uvedl ironicky republikánský kandidát. Nelze se divit, že od Trumpa se již během primárek odvrátila rodina Bushů a na ni navázaný sponzorský klan. Rozpačité vztahy má magnát dále s čelnými dosud aktivními osobnostmi strany, jako jsou předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, vlivný senátor John McCain nebo vůdčí postava sociálních konzervativců Ted Cruz.

Na předvolební výzkumy příliš nedám, leč vítězem poslední debaty je podle průzkumu Hillary Clintonová. Za vítězku ji označilo 49 procent respondentů. Trump získal podporu 39 procent oslovených a zbývajících 12 procent považuje klání za remízu. Věřím, že USA povede Hillary Clintonová. Mohu k ní mít taktéž výtky, leč oproti všehoschopnému Trumpovi by v čele Spojených států stanula žena, která je schopná vést se světovými mocnostmi konstruktivní dialogy. A to mě naplňuje mírným optimismem.

Autor: 
Radek NEJEZCHLEB, člen JčKV KSČM, foto Michael Vadon, https://commons.wikimedia.org
Zdroj: 
http://jh.kscm.cz