Z mimořádného zasedání ÚV KSČM 22. 10. 2016

23. 10. 2016

Volby změnily mapu ČR

Letošní krajské a senátní volby změnily mapu České republiky. Uvedl to ve svém projevu na sobotním mimořádném 4. zasedání ÚV KSČM v Praze jeho předseda Vojtěch Filip.

»Nejde jen o to, že KSČM utrpěla ztráty a že nejsme součástí krajských koalic v 9, resp. v 8 krajích. Jde o to, že ty ztráty jsou výrazné a změnila se celkově váha jednotlivých politických stran a hnutí. Mění se nejen krajské koalice, ale změní se i obsazení Asociace krajů a jejich vztah k vládní koalici. Základní politická charakteristika je dána tím, že hnutí ANO, ač je součástí vládní koalice, stále ve veřejnosti hraje roli falešné opozice a odnímá skutečné opozici protestní hlasy. To sice jde, ale vždy jen dočasně. ANO se tak posouvá do pozice politické strany na jedno nebo na dvě použití,« uvedl Filip.

KSČM si toho byla podle jeho slov vědoma, ale tuto roli vůči opozici nehrála. »V krajích jsme fungovali, osvědčovali jsme princip poctivé správy, ve volební kampani jsme prezentovali posun, ale naše zásadní odmítnutí vládní politiky jsme nebyli schopni tak silným způsobem jako hnutí ANO prosadit. Navíc vzhledem k charakteristice hnutí ANO a jejího předsedy je jasné, že jde o přechod k oligarchické vládě,« varoval předseda ÚV KSČM před oligarchizací politiky spojenou s ovládáním médií.

Filip poděkoval všem, kdo se na volbách podíleli, od kandidátů po jednotlivé členy. Zdůraznil nutnost předběžného projednání výsledku uplynulých krajských a senátních voleb, aby bylo možné začít s přípravou na příští volební rok, ale i následné podrobné analýzy, jak se dařilo plnit úkoly k volbám, a to odshora až po jednotlivé kandidáty i základní organizace. »Jednotlivé kroky musí mít mnohem větší synergický efekt. Jde o to, že uspokojení, že jsme dosáhli určitého kroku a že tedy můžeme plnit alespoň část svého politického programu v rámci koalice, nestačí. Jakmile dosáhneme určitého cíle, musíme stanovit nový politický cíl, který je dál a výš od laťky, které jsme dosáhli,« řekl Filip s dodatkem, že je nutné najít tu slabou část, která KSČM neposunula dál, protože stanovit strategii pro volby 2017 nebude nic jednoduchého. (Celý projev předsedy ÚV KSČM naleznete v pondělnch tištěných Haló novinách na str. 4.)

Klíčové faktory

Úvodní slovo k předloženému předběžnému hodnocení letošních voleb přednesl v sobotu místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš. »Do příští kampaně je potřeba nastavit věci, abychom měli jistotu, že se vyvarujeme špatných věcí, a naopak přidáme tam, kde to má strategický význam,« uvedl Dolejš. Podle něj bylo Achillovou patou kampaně to, že KSČM nekladla dostatečný význam na celostátní témata. »Zdůrazňovali jsme cennou mravenčí práci v krajích, ale otázka je, do jaké míry jsme zvolili témata, která jsou celostátně profilující,« zmínil Dolejš jeden z faktorů špatného volebního výsledku KSČM. Tím druhým byla podle něj vyjádření hnutí ANO a ČSSD o KSČM jako o potenciálním koaličním partnerovi. »Rozšiřování koaličního potenciálu mělo být vodou na mlýn, ale ve skutečnosti z nás udělalo subjekt, který se spíše jen podílí na vládě,« připojil místopředseda ÚV KSČM.

Dalším klíčovým faktorem je podle něj vstup hnutí ANO na politickou scénu. »To změnilo politickou mapu. ANO získalo půl milionu hlasů, a protože účast ve volbách nebyla větší, muselo je logicky někomu vzít. Politologové upozorňují, že šlo především o hlasy starších voličů levice a občanů na venkově. Trpěla tím tedy ČSSD, a zejména my. Je to zásek do našeho voličského kmene a je potřeba se s tím vypořádat. Tvrdíme, že ANO je pravicová strana, Babiš je oligarcha, lidí se moc neptá a chce vládnout po svém. Ale očividně to nezabírá. Musíme se nad tím do budoucna zamyslet, protože volby tu budou i v příštím roce, a fenomén Babiš i díky výsostnímu mediálnímu postavení nevyhasne. Je třeba jeho falešnou opozičnost rozkrývat na konkrétních tématech,« uzavřel Dolejš, podle nějž se v parlamentních volbách více než v těch krajských projeví dělení na levicová a pravicová témata, což by mohlo být výhodou pro KSČM.

V následné, velmi plodné a věcné, diskusi poslankyně Zuzka Bebarová Rujbrová navrhla přenést více odpovědnosti do centra. »Jsme demokratická strana, ale příliš vnitrostranické demokracie někdy škodí. Návrhy vycházejí zdola a pak jsou několikrát upravovány směrem výše, což je někdy na škodu, a pak jsme nudní,« uvedla Bebarová Rujbrová.

uv.jpgLidé nechtějí dokonalost

Miroslava Moučková z Prahy 7 upozornila, že politika nezná vděčnost. »Mysleli jsme si, že když budeme pilně pracovat, nebrat úplatky a od rána do večera se budeme věnovat občanům, že ti to vezmou. A oni to nevzali. V současné době už nevyhrávají Klausovy kravaty, a i my musíme návrh kandidátů udělat jinak. Vybíráme anděly, kteří musejí mít kladné vlastnosti. Jenže lidé takhle nevypadají, anděly nikdo volit nebude. Oni chtějí volit nedokonalé kandidáty, jako jsou oni sami,« řekla Moučková a jako příklad »nedokonalosti« uvedla Andreje Babiše.

Předseda OV KSČM Blansko Emil Pernica se domnívá, že KSČM se v krajích příliš chlubila spoluprací s ČSSD. »Až moc jsme se se sociální demokracií spojili. Vypadalo to, jako bychom měli společnou kandidátku, a pak jsme se ve volbách svezli spolu s ní,« uvedl Pernica, který pochválil za předvolební kooperaci Futuru a Haló noviny. Těm poděkoval i Filip Zachariaš či Pavel Kováčik.

Začne i prezidentská kampaň

Předseda KV KSČM Středočeského kraje a poslanec Stanislav Grospič se v diskusi zaměřil spíše směrem k budoucím parlamentním volbám. »V té době se bude spouštět prezidentská kampaň a ta bude zcela nevybíravá. Musíme si být vědomi toho, že tato diskuse bude vnucována i politickým stranám kandidujícím do Poslanecké sněmovny,« připomněl Grospič, že těsně po podzimních volbách do Poslanecké sněmovny bude, na začátku roku 2018, přímá prezidentská volba. »Nesmíme zapomínat ani na mírové téma, protože tu stále je bezprostřední nebezpečí válečného konfliktu. Ve sněmovně je připraveno také téma nepromlčitelnosti restitucí. Záleží na nás, jak se nám témata povede určit jako nosná,« dodal Grospič.

Podle poslankyně Marty Semelové Komunistické straně Čech a Moravy kvalitní témata nechybí. »Ale nedokážeme je dotáhnout do konce ani prodat mezi lidmi,« konstatovala Semelová.

Místopředseda ÚV KSČM Josef Skála upozornil na totéž, o čem hovořil už bezprostředně po krajských volbách, totiž že si komunisté nechali klíčová témata ukrást, a to hlavně »miliardářovým fanklubem«. »Pojďme si z voleb vzít všechny lekce. Nemůžeme zůstat u následku následků, musíme jít ke kořenům. Pojďme oprášit naše rodinné stříbro a převzít znovu roli lídra opozice. Lidé nás nesmí chápat jako prokapitalistickou stranu,« upozornil Skála, podle nějž je potřeba sdružovat všechny protikapitalistické síly.

Vůle k jednotě

S podnětnými příspěvky vystoupili i Soňa Marková, jež kritizovala nízký počet žen na krajských kandidátkách, Zdeněk Štefek, podle něhož je potřeba zlepšit vnější propagaci strany (tzv. »pí-ár«), dále Milan Plodík, Jana Bystřická, Pavel Vodseďálek, Filip Zachariaš, Martin Říha a řada dalších. Velmi kriticky směrem k odpovědnosti vedení strany za volební neúspěch se vyjádřili Karel Klimša, Ivan Hrůza, Věra Picková a Tomeš Vytiska. Martin Juroška přečetl výzvu Městského výboru KSČM v Ostravě, který vyzývá Vojtěcha Filipa a Jiřího Dolejše k rezignaci. Členové ÚV KSČM dostali k dispozici i materiál Věry Klonzy Jaklové, který rovněž kriticky rozebírá práci strany. Nicméně v diskusi zvítězila vůle k jednotě v rámci KSČM a zkvalitnění práce strany na všech úrovních namísto hledání viníků.

Sobotní mimořádné zasedání ÚV KSČM zároveň schválilo Stanovisko týkající se rozhádanosti Sobotkovy vlády (uvádíme v pondělí v plném znění v příloze Naše pravda) či návrh Hospodářské směrnice 2017, který přednesl 1. místopředseda strany Petr Šimůnek a jenž vychází z přijatého zákona o sdružování v politických stranách a hnutích a volebního zákona.

Autor: 
+ foto: pk
Zdroj: 
ihalo.cz