Lavrov k památníku Koněva. Problém nevyřešen

2. 9. 2021

 Problém s přemístěním památníku sovětského maršála Ivana Koněva v Praze dosud zůstává nevyřešen. Posuzuje se varianta umístění památníku na území ruského velvyslanectví v ČR. Prohlásil to v úterý ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v odpovědi na otázku položenou Koněvovou dcerou, uvedla ruská státní agentura TASS.

Podle kontroverzní pravicové radnice Prahy 6 bude socha, kterou má ve správě, umístěna ve vznikajícím muzeu, řekla týž den ČTK mluvčí městské části.

Výmluvy Prahy 6

Na osud památníku se maršálova dcera Natalja zeptala během Lavrovova setkání s představiteli národnostních a kulturních sdružení. »Pokud jde o zesnulého maršála Koněva, tak problém s jeho památníkem dosud není vyřešen. Nyní je kdesi ve skladu, ale je udržován v důstojném stavu,« odpověděl Lavrov. »Samozřejmě je nezbytné pochopit, co bude dál, protože čeští kolegové nám ještě před touto krizí, kterou vytvořili ve vztazích vůči nám kvůli událostem z roku 2014, říkali, že jej (památník) chtějí umístit do Muzea paměti 20. století. Ale toto muzeum dosud ještě ani nezačali vytvářet,« dodal. Ministr poté podle TASS poznamenal, že se posuzuje varianta umístění památníku na území ruského diplomatického zastoupení. »Ministerstvo obrany Ruska v jedné etapě navrhovalo své možnosti, ale nevylučujeme variantu přenesení památníku na území ruského velvyslanectví, to je důstojné místo v Praze,« řekl Lavrov a ujistil maršálovu dceru, že tuto poněkud protahující se otázku s ní budou diplomaté řešit. Sochu vojevůdce, který se podílel na osvobození Prahy, nechalo vloni v dubnu vedení Prahy 6 odstranit z náměstí Interbrigády v Bubenči. Proti byla ruská ambasáda, komunisté nebo různé vlastenecké a proruské spolky a aktivisté. TASS v této souvislosti připomněl i negativní reakci prezidenta Miloše Zemana. Ruská kriminální ústředna zahájila formální vyšetřování podle paragrafu o veřejném hanobení válečných symbolů. Koněvova socha bude podle mluvčí Prahy 6 Kateřiny Maršálové vystavena v pražském Muzeu paměti 20. století. Praha 6, která má sochu vojevůdce ve správě, má s muzeem od dubna 2020 uzavřenou smlouvu o výpůjčce. Dokument stanovuje, že bude socha muzeu zapůjčena do roku 2030 s možností dalšího prodloužení o deset let. Zatím je pomník uložen v depozitáři v Měšicích na Praze-východ. Rekonstrukce sídla muzea se podle informací na webu instituce zatím připravuje. Muzeum, které se věnuje totalitním režimům, bude sídlit v Domě pážat na Hradčanech.

Maršál-osvoboditel

Maršál Ivan Stěpanovič Koněv (1897 až 1973) se na konci 2. světové války výraznou měrou podílel na osvobození Prahy, části Polska, Slezska a Saska. Lavrovova slova o krizi v českoruských vztazích kvůli událostem z roku 2014 se nejspíše týkají výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích, ze kterých česká strana účelově začala podezírat ruskou armádní rozvědku GRU, jak oznámil letos v dubnu premiér Andrej Babiš. (rj)

Autor: 
rj
Zdroj: 
Haló noviny 2 .9. 2021; vložil: milfi